Zapomeňte na kapra a řízky. Na Vánoce zkuste jídlo prababiček: kyselo, muziku i sučuk

Anna Lazorová
23. 12. 2018 15:05
Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek je nedílnou součásti typické české štědrovečerní večeře. Historie současného vánočního menu je přitom poměrně krátká. Velkou měrou se popularizaci smaženého kapra podílela Magdalena Dobromila Rettigová. Salát se do českých domácností dostal až po první světové válce. Dříve se jedla například hrachová kaše, sušené ovoce nebo houby. Staré regionální tradice si přitom mnoho domácností stále drží. Podívejte se, jaké regionální speciality se v Česku o Vánocích chystají.
Kapr smažený. Ilustrační foto
Kapr smažený. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Jižní Čechy

V jižních Čechách, které byly vyhlášené svými rybníky, se jako první v republice rozšířila tradice jíst ke štědrovečerní večeři jako hlavní chod kapra.

Předtím hospodyně obvykle uvařily černého kubu, do kterého se přidávaly hřiby modráky, a takzvané bosáky neboli knedlíky uvařené ze směsi syrových brambor.

 

Právě se děje

Další zprávy