Je to pravda, oznámili Oasis. Slavná kapela po 15 letech vyráží na turné

Reuters Kultura ČTK Reuters, Kultura, ČTK
27. 8. 2024 9:36
Britská kapela Oasis v úterý ráno potvrdila, že se znovu dává dohromady. Bratři Noel Gallagher a Liam Gallagher spolu odehrají šňůru koncertů v roce 2025, kdy si připomenou tři desítky let od vydání své stěžejní nahrávky nazvané (What's the Story) Morning Glory.
Na fotografii Oasis z roku 2006 jsou zleva druhý kytarista Gem Archer, hlavní kytarista Noel Gallagher, baskytarista Andy Bell a zpěvák Liam Gallagher.
Na fotografii Oasis z roku 2006 jsou zleva druhý kytarista Gem Archer, hlavní kytarista Noel Gallagher, baskytarista Andy Bell a zpěvák Liam Gallagher. | Foto: Reuters

"Tak je to tady. Je to pravda," napsali v úterý ráno na sociální síti X, kde potvrdili, že tuto sobotu začne prodej lístků na turné po Velké Británii a Irsku čítající 14 vystoupení.

To první se uskuteční 4. července příštího roku ve velšském Cardiffu, následovat budou Manchester, čtyři večery na stadionu v londýnském Wembley, Edinburgh či Dublin. Jedenapadesátiletý Liam Gallagher a sedmapadesátiletý Noel Gallagher naznačují, že koncem roku by mohli zamířit také za hranice britských ostrovů, píše britský deník Guardian.

Pětičlenná skupina, která vznikla roku 1991 v Manchesteru a proslula hity Wonderwall nebo Champagne Supernova, patřila k hvězdám žánru zvaného brit-pop.

Ten byl inspirován melodickým kytarovým zvukem kapel ze 60. a 70. let minulého století, zároveň se vymezoval proti tehdy populární vlně grunge, jež vládla v USA a vzešla z heavy metalu a hardrocku.

Oasis celosvětově prodali přes 75 milionů desek a šestkrát zvítězili na britských hudebních cenách Brit Awards. Vedle londýnských Blur byli nejznámější ostrovní sestavou 90. let minulého století.

Jejich slávu celou dobu přiživovala řevnivost mezi oběma sourozenci, stejně jako sebevědomé vystupování. "Jsme největší kapela na světě, jsme větší než Bůh," hlásal například Noel Gallagher.

V roce 1996 skupina uspořádala dva obří koncerty v Knebworth Parku severně od Londýna, na něž dohromady přilákala 250 tisíc lidí. O jejích kvalitách se rok nato mohli přesvědčit také návštěvníci koncertu v pražské Sportovní hale, kterou Oasis zaplnili zhruba ze dvou třetin.

Formace se rozpadla v létě 2009. V srpnu toho roku po divoké hádce v zákulisí před pařížským koncertem na festivalu Rock en Seine musel manažer zrušit vystoupení kapely. Hlavní kytarista a autor melodií Noel Gallagher následně sdělil, že už nedokáže dál spolupracovat s bratrem, zpěvákem s charismatickým chraplákem Liamem Gallagherem.

Od té doby bratři hráli repertoár Oasis samostatně se svými sestavami, jako to také Noel Gallagher udělal roku 2018 v pražské Lucerně. Rok nato byl Liam Gallagher hvězdou pražského festivalu Metronome.

Jejich popularita nezmizela - Oasis mají na platformě Spotify 21,6 milionu posluchačů měsíčně a hlásí se k nim také lidé z generace Z, tvrdí britský deník Guardian. Font používaný na plakátech a deskách Oasis například využila zpěvačka Dua Lipa v reklamní kampani na své album Radical Optimism, inspirované právě britpopovou horečkou 90. let.

Spekulace o možném znovushledání bratří Gallagherů se objevovaly průběžně, zesílily ale teprve minulý týden, v době 30. výročí vydání debutu Definitely Maybe. "Nenastal žádný přelomový okamžik, který by toto shledání podnítil, jen jsme si postupně uvědomili, že nastal správný čas," vysvětlují nyní bratři. "Zbraně utichly. Hvězdy se srovnaly. Velké čekání skončilo. Přijďte si to poslechnout. V televizi to neuvidíte," vzkazují fanouškům.

Video: Oasis hráli v Knebworth Parku pro 250 tisíc lidí

Dokumentární film z roku 2021 připomněl slavné koncerty britských Oasis v Knebworth Parku. | Video: Aerofilms
 

Právě se děje

Další zprávy