Duna 2 stála přes šest miliard korun, v kinech má největší úspěch od loňské Barbie

Kultura AP, Kultura
4. 3. 2024 10:18
Tak jako se hrdina filmu Duna 2 stává vyvoleným pro pouštní lid žijící na vyprahlé planetě, stalo se i výpravné sci-fi plné akčních scén a jízd na majestátních pouštních červech vyvoleným pro provozovatele kin.
Na snímku z Duny 2 je Timothée Chalamet jako Paul Atreides.
Na snímku z Duny 2 je Timothée Chalamet jako Paul Atreides. | Foto: Warner Bros Discovery

Snímek nazvaný Duna: Část druhá za první víkend v USA a Kanadě utržil 81,5 milionu dolarů, dalších 97 milionů přidal na zahraničních trzích včetně Česka. Celkově tak má novinka režiséra Denise Villeneuva na kontě 178,5 milionu dolarů, v přepočtu asi 4,1 miliardy korun, informovala agentura AP.

"Duna 2 ovládla trh. Stala se z ní celosvětově významná kulturní událost," pochvaluje si Jeff Goldstein, šéf americké distribuce studia Warner Bros, které spektákl vyrobilo. "Je to úžasný film natočený tak, abyste ho viděli na velkém plátně. Máme pocit, že přesně to se děje," doplňuje producentka Mary Parent ze studia Legendary, jež snímek financovalo.

Podle serveru Variety.com se rozpočet pohyboval okolo 190 milionů dolarů, na dalších zhruba 100 milionů vyšel marketing. Celkově tak Duna 2 stála asi 290 milionů dolarů, v přepočtu 6,7 miliardy korun. Přesto nyní vše naznačuje, že si na sebe nejen vydělá, ale bude zisková, což by mohlo vést ke vzniku třetího dílu.

Za první víkend v USA a Kanadě Duna 2 utržila skoro jednou tolik co první díl v roce 2021. Při započtení zahraničních tržeb se jedná o nejlepší vstup do kin od loňského července, kdy satirická komedie Barbie debutovala celosvětově s 337 miliony dolarů.

Duna 2 má zároveň ohlas také u kritiků. Na agregátoru recenzí Rottentomatoes.com se její skóre pohybuje okolo 93 procent od recenzentů, od diváků dostala dokonce 96 procent. To představuje úspěch i vzhledem k tomu, že snímek se odehrává ve sci-fi světě, který už diváci musí znát, a že trvá téměř tři hodiny, takže rodiny si na návštěvu kina musí vyhradit čas.

Hvězdami Duny 2 jsou Timothée Chalamet jako Paul Atreides a Zendaya v roli Chani.
Hvězdami Duny 2 jsou Timothée Chalamet jako Paul Atreides a Zendaya v roli Chani. | Foto: Niko Tavernise

Duna 2 je prvním velkorozpočtovým titulem roku, jaký už kina potřebovala. Přestože začátkem roku se v USA a Kanadě ještě dařilo loňským titulům jako fantasy muzikálu Wonka od Warner Bros nebo romantické komedii S tebou nikdy, za první dva měsíce se tržby žádného snímku doma nepřiblížily hranici 100 milionů dolarů.

Warner Bros tak Dunu 2 vydali v době, kdy na trhu prakticky nemá konkurenci. Za první víkend ji v USA a Kanadě začalo promítat 4071 kin, diváci jí ve výstupních průzkumech udělili nejvyšší možnou známku. Zhruba 59 procent obecenstva tvořili muži, 64 procent jich bylo starších 25 let. Téměř polovinu tržeb obstaraly projekce v takzvaných prémiových formátech jako IMAX. Právě na tyto digitální kamery režisér Villeneuve natáčel.

S výsledkem 81,5 milionu dolarů za první víkend v USA a Kanadě se Duna 2 stala dosud komerčně nejúspěšnějším filmem nejen režiséra Villeneuva, ale také herců Timothého Chalameta, Austina Butlera a Rebeccy Ferguson. "Všechno naznačuje, že tohle bude jízda na dlouhou trať," očekává producentka Mary Parent, že o dalších víkendech budou tržby klesat jen pozvolna. Dunu 2 navíc teprve uvedou kina v Japonsku a Číně, která je po USA druhým největším filmovým trhem světa.

Snímek měl mít původně premiéru vloni v říjnu, Warner Bros ho ale odložili kvůli hollywoodské stávce scenáristů a herců. Ta by hvězdám znemožnila se účastnit propagace, kdežto nyní herci za poslední týdny absolvovali slavnostní premiéry v New Yorku, Londýně, Mexico City, Jižní Koreji nebo Abú Dhabí.

První díl Duny se v roce 2021 dočkal premiéry za nestandardní situace, kdy byla kina ve většině zemí světa zavřená v důsledku koronavirové epidemie. Studio tehdy snímek poslalo do biografů a zároveň ho zveřejnilo ve videotéce HBO Max. Přesto tehdy Duna za první víkend utržila 40 milionů dolarů a celosvětově nakonec přes 400 milionů dolarů, doplňuje agentura AP.

"Denis Villeneuve se podobně jako Christopher Nolan dostal do kategorie režisérů, jejichž filmy lidi chtějí automaticky vidět v kině a nepotřebují k tomu víc," poznamenává Paul Dergarabedian z analytické společnosti Comscore. Podle něj úspěch Duny 2 ukazuje, jak moc může jeden film změnit celková čísla v Hollywoodu. Ten ještě minulý víkend meziročně zaostával oproti tržbám z roku 2022 zhruba o 20 procent. Po prvním víkendu Duny 2 už je pozadu jen asi o 13 procent.

Warner Bros se na komerční úspěch Duny pokusí navázat koncem měsíce velkorozpočtovým akčním filmem Godzilla x Kong: Nové impérium. V květnu do kin pošlou Furiosu ze světa Šíleného Maxe, v září pokračování Beetlejuice od Tima Burtona, v říjnu pak očekávaného komiksového Jokera 2. "Tohle bude náš rok," doufá Jeff Goldstein z Warner Bros.

Video: Trailer z Duny 2

Film Duna: Část druhá česká kina promítají od uplynulého čtvrtka. | Video: Vertical Ent.
 

Právě se děje

Další zprávy