40 nejočekávanějších filmů roku 2024: Gladiátor 2, nový Pán prstenů či druhý Joker

Kultura Kultura
Aktualizováno 6. 1. 2024 18:12
Po roce poznamenaném stávkou scenáristů i herců vsadí Hollywood na jistotu. Nejen server Variety.com v těchto dnech zveřejnil seznam nejočekávanějších filmů roku 2024. Do kin přijdou pokračování sci-fi Duna, historického Gladiátora či komiksového Jokera, další příběhy ze světa Pána prstenů, Vetřelce a Šíleného Maxe nebo v případě českých biografů novinky režisérů Jiřího Mádla a Ivana Zachariáše.
Martin Pechlát ve filmu Sucho.
Martin Pechlát ve filmu Sucho. | Foto: Bontonfilm

Sucho

Režie: Bohdan Sláma, premiéra 15. února

O napjatém soužití dvou rodin na české vesnici se chystá vyprávět Bohdan Sláma, držitel Českého lva za snímky Štěstí a Venkovský učitel. Po historické Krajině ve stínu se tentokrát podíval do současnosti.

První rodinu v jeho novince nazvané Sucho tvoří alternativně žijící Josef, který bojuje proti místnímu agropodniku a svým dětem zakazuje počítač, mobil i internet. Agropodnik vede jeho soused Viktor, pro nějž je půda především nástrojem k dosažení zisku. Viktorův syn, který sem právě přijíždí na prázdniny, ale takový přístup odmítá a sbližuje se s Josefovou dospívající dcerou. Oba se začínají vymezovat vůči otcům.

"Jde tu o názorový rozpor dvou sousedských rodinných klanů, ve kterých dominují otcové," cituje Slámu web České televize, jež projekt koprodukovala. Hlavní role ztvárnili Martin Pechlát, Marek Daniel, Bolek Polívka nebo Magdaléna Borová.

Podle článku na webu Českého filmového centra se v Suchu generace Z snaží napravovat chyby rodičů. "Při psaní scénáře jsem se obával, že by se můj příběh mohl stát jakousi ekologickou propagandou. Chci co nejvíce pochopit obě strany konfliktu," avizuje Sláma.

 

Právě se děje

Další zprávy