Slámovo Štěstí posílí duši, píší Němci

ČTK, kul
20. 4. 2006 15:00
Berlín - Cenami ověnčený snímek Štěstí Bohdana Slámy právě přichází do německých kin s označením melancholická pohádka.

Tak popisují recenze v německých listech film, který dostal v distribuci jméno Die Jahreszeit des Glücks (Roční doba štěstí). A nezapomínají na herecké výkony.

Režisér Bohdan Sláma získal České lvy za nejlepší režii a nejlepší scénář k filmu Štěstí.
Režisér Bohdan Sláma získal České lvy za nejlepší režii a nejlepší scénář k filmu Štěstí. | Foto: ČTK

"Není to žádná alkoholická postkomunistická chaotická elegie," zhodnotil film deník Süddeutsche Zeitung, podle kterého je Štěstí filmem české nové vlny s šarmem Pana Tau, s kouzlem srdečnosti a s citem pro atmosféru.

Sláma podle listu s téměř dokumentaristickým zápalem a psychologickou přesností líčí osudy tří hlavních hrdinů - Moniky, Dáši a Toníka. "Nehledej štěstí, štěstí už si tě najde," takové je podle listu vyznění snímku, který získal mimo jiné hlavní cenu na festivalu v San Sebastianu.

Tatiana Vilhelmová dostala Českého lva za nejlepší výkon v hlavní ženské roli ve filmu Štěstí
Tatiana Vilhelmová dostala Českého lva za nejlepší výkon v hlavní ženské roli ve filmu Štěstí | Foto: ČTK

Frankfurter Allgemeine Zeitung chválí výkon Anny Geislerové, která ztvárnila matku neschopnou postarat se o své dva syny. "Dáša je přesně ten typ přetížené mladé matky, jejíž sklon k excentrickému způsobu života a zanedbávání výchovných povinností i u nás pořád víc zaměstnává úřady a soudy," míní list. Úsměv Tatiany Vilhelmové jako Moniky zase podle něj dojme celé publikum.

Je to prý film, který ukazuje neutěšené stránky života, ale nezapomíná posílit duši. "O to se starají vynikající herecké výkony a přirozeně režie, která vede dějovou nit k melancholickému cíli," soudí deník FAZ.

Foto: Archiv

"Je hezké, jak se film po počátečním smutku otevře melancholické poezii, jak vykresluje různé charaktery a vyznívá téměř jako podobenství. Štěstí si nelze jednoduše udělat," napsal také Süddeutsche Zeitung.

Snímek, který má na filmových plakátech adjektiva "Srdceryvný, ověnčený cenami, český!" by měl v Německu v listopadu vyjít i na DVD.

 

Právě se děje

Další zprávy