40 nejočekávanějších filmů roku 2024: Gladiátor 2, nový Pán prstenů či druhý Joker

Kultura Kultura
Aktualizováno 6. 1. 2024 18:12
Po roce poznamenaném stávkou scenáristů i herců vsadí Hollywood na jistotu. Nejen server Variety.com v těchto dnech zveřejnil seznam nejočekávanějších filmů roku 2024. Do kin přijdou pokračování sci-fi Duna, historického Gladiátora či komiksového Jokera, další příběhy ze světa Pána prstenů, Vetřelce a Šíleného Maxe nebo v případě českých biografů novinky režisérů Jiřího Mádla a Ivana Zachariáše.
Timothée Chalamet jako Paul Atreides ve druhém dílu Duny.
Timothée Chalamet jako Paul Atreides ve druhém dílu Duny. | Foto: Warner Bros Discovery

Duna: Část druhá

Režie: Denis Villeneuve, česká premiéra 29. února

Nejen jízdu na obřím písečném červu slibuje pokračování sci-fi Duna: Část druhá. Pokračování adaptace románu Franka Herberta patřilo už k nejočekávanějším velkofilmům roku 2023, kvůli hollywoodské stávce jej však studio Warner Bros. odložilo. Režíruje opět Kanaďan Denis Villeneuve.

V prvním dílu příběhu z daleké budoucnosti se rod Atreidů kvůli lukrativní těžbě koření stěhuje z imperátorova rozhodnutí na písečnou planetu. Tam se však proti němu imperátor spojí s Harkonneny, odvěkými nepřáteli Atreidů. Následník rodu Paul Atreides, hraný Timothéem Chalametem, prchá se svou matkou v podání Rebeccy Ferguson do pouště, kde se jich ujmou místní původní obyvatelé zvaní Fremeni.

V chystaném pokračování se Paul hodlá pomstít za svého otce a převzít vládu nejen nad písečnou planetou Arrakis přezdívanou Duna, ale rovnou nad celou galaxií. "V prvním díle byl Paul Atreides ještě učedník. Tady vidíme, jak se z něj stane hrdina," cituje jeho představitele Chalameta server Variety.com.

Režisér Villeneuve minulý měsíc naznačil, že v případě úspěchu je připravený natočit i třetí díl. Ten už by se opíral o knihu Spasitel Duny, která se odehrává zhruba o 12 let později. "Scénář je prakticky hotový, až na to, že úplně hotový ještě není," prohlásil filmař.

 

Právě se děje

Další zprávy