40 nejočekávanějších filmů roku 2024: Gladiátor 2, nový Pán prstenů či druhý Joker

Kultura Kultura
Aktualizováno 6. 1. 2024 18:12
Po roce poznamenaném stávkou scenáristů i herců vsadí Hollywood na jistotu. Nejen server Variety.com v těchto dnech zveřejnil seznam nejočekávanějších filmů roku 2024. Do kin přijdou pokračování sci-fi Duna, historického Gladiátora či komiksového Jokera, další příběhy ze světa Pána prstenů, Vetřelce a Šíleného Maxe nebo v případě českých biografů novinky režisérů Jiřího Mádla a Ivana Zachariáše.
Film Zóna zájmu uvedou česká kina 15. února. | Video: Aerofilms

Zóna zájmu

Režie: Jonathan Glazer, česká premiéra 15. února

O banalitě zla natočil britský režisér Jonathan Glazer drama z období holokaustu, které vloni získalo dvě ceny na festivalu ve francouzském Cannes. Zóna zájmu vznikla podle stejnojmenného románu Martina Amise, jenž roku 2016 vyšel také v českém překladu Kateřiny Klabanové.

Snímek vypráví o Rudolfovi, Hedwig a jejich čtyřech dětech. Žijí ve velkém domě s krásnou udržovanou zahradou. Každý den společně večeří, vzpomínají na milovanou Itálii a užívají si víkendové výlety k vodě či procházky s přáteli. Jen zpoza zdí se ozývají znepokojivé zvuky a občas něčí zoufalý křik - neboť Rudolf Höss je velitelem koncentračního tábora v Osvětimi.

Film měl vloni světovou premiéru krátce předtím, než ve věku 73 let zemřel autor předlohy Amis. Do českých kin se teď snímek dostane v době, kdy se celá západní Evropa potýká s nárůstem antisemitismu.

Osmapadesátiletý režisér Jonathan Glazer naposledy v roce 2013 natočil sci-fi Pod kůží v hlavní roli se Scarlett Johansson podle knihy Michela Fabera.

 

Právě se děje

Další zprávy