To nejlepší z hudby 2017 aneb 30 desek, které si poslechněte ještě před koncem roku

Kultura Kultura
21. 12. 2017 6:30
Nestíháte sledovat, co zajímavého se děje v hudbě? Oslovili jsme publicisty, kteří mají sledování tvorby písničkářů, producentů a skladatelů v popisu práce, a zeptali se jich, která deska je letos nejvíc oslovila. Někteří zmínili jednu, jiní hned pět. Předložený výběr berte třeba jako místo, ze kterého se lze odrazit k dalšímu objevování.
Video: YouTube / Wolf Alice

Visions of a Life (Wolf Alice)

Lukáš Boček
Aktuálně.cz

Mezi letošními deskami napříč styly jednoznačně vyčnívá Visions of a Life londýnské kapely Wolf Alice. Ač její jádro spočívá v indie rocku a shoegazu, skladby jsou natolik melodické a introvertně hitové, že fanoušky se mohou stát i milovníci popu, písničkářství nebo třeba metalu. Dojímá silným sdělením: ať už Ellie Roswellová zpívá o smrti svého kamaráda, zlomeném srdci, či vzpomíná na dětská léta, nelze se ubránit dojmu, že její vnitřní život je stejně hluboký jako melancholický.

Jednadvacetiletá australská zpěvačka Lorde s druhou deskou Melodrama pokořila stigma druhých alb, která se musí vymezit vůči debutu, zároveň ale nesmí uniknout příliš daleko od průlomového stylu. Lorde i tentokrát bravurně zvládá být stejnou měrou zábavná, dojemná i experimentální. Originálním zvukem a nezaměnitelným vokálním projevem vynikají především skladby The Louvre, Supercut, Sober či Perfect Places. Přečtěte si recenzi alba. 

 

Právě se děje

Další zprávy