Do Prahy přijede "mluvící hlava" David Byrne. Zazpívá na festivalu Metronome

Hana Slívová Hana Slívová
19. 12. 2017 12:42
Pražský festival Metronome, který se bude konat 22.-23. 6. 2018, se hlásí o post jedné z nejlépe obsazených hudebních akcí v České republice. Nově oznámil účast amerického zpěváka, kytaristy, skladatele a někdejšího frontmana kapely Talking Heads Davida Byrnea. Doplňuje již dříve oznámené The Chemical Brothers, Johna Calea, Toma Odella nebo Tata Bojs se speciálním setem ke třicátým narozeninám kapely.
Video: YouTube

David Byrne (65) se proslavil jako frontman kapely Talking Heads, která fungovala v letech 1974 až 1991 a kombinovala nejrůznější styly - punk rock, novou vlnu, pop i funk.

Na festivalu Metronome Byrne podle pořadatelů představí svou "nejambicióznější" show od dob natáčení alba a koncertního filmu Talking Heads Stop Making Sense z roku 1984.

Od konce 70. let točí Byrne své vlastní desky, rád také spolupracuje s dalšími umělci.

S Brianem Enem vydal elektronikou ovlivněná alba My Life In the Bush Ghosts a Everything That Happens Will Happen Today. V roce 1996 hrál na albu Walking on Locusts velšského hudebníka Johna Calea, jenž také vystoupí na Metronomu. Dobré recenze měla také artpopová spolupráce se skladatelkou, zpěvačkou a kytaristkou St. Vincent na pět let staré nahrávce Love This Giant. St. Vincent mimochodem letos vystoupí na trenčínské pohodě.

Poslední čistě sólové album, ovlivněné písničkářskými žánry i operou, vydal Byrne v roce 2004 pod názvem Grown Backwards. Kromě angličtiny na něm zpívá i francouzsky a italsky. Na rok 2018  oznámil novou desku.

David Byrne získal kromě hudební ceny Grammy i Oscara za hudbu k filmu Poslední císař z roku 1987.

 

Právě se děje

Další zprávy