To nejlepší z hudby 2017 aneb 30 desek, které si poslechněte ještě před koncem roku

Kultura Kultura
21. 12. 2017 6:30
Nestíháte sledovat, co zajímavého se děje v hudbě? Oslovili jsme publicisty, kteří mají sledování tvorby písničkářů, producentů a skladatelů v popisu práce, a zeptali se jich, která deska je letos nejvíc oslovila. Někteří zmínili jednu, jiní hned pět. Předložený výběr berte třeba jako místo, ze kterého se lze odrazit k dalšímu objevování.
Video: YouTube / Brian Savary

Planeta Haj (Máma Bubo)

Miloš Hroch
Radio Wave

Pro mě byl rok 2017 ve znamení útěku z tady a teď. Zaujala mě geniální deska Planeta Haj z roku 1985 od československé novovlnné skupiny Máma Bubo, v remasterované verzi a s novým obalem ji vydal label Endless Illusion. Zachycuje jedinečný moment, kapela už tak nikdy potom nezněla - díky bicímu automatu a syntezátorům odkazovala k britskému postpunku, který dnes zažívá po estetické a zvukové stránce návrat. Takže ani nezestárla. Planeta Haj je zarámovaná sci-fi příběhem, nese symptomy rozděleného světa a vypovídá o krizi mezilidské komunikace - což je v dnešním informačním deliriu, kdy je každý uzavřený se svým smartphonem, téma stále aktuální.

Letos mi v uších hrál nejvíc indie rock Pacino (deska Půl litru země), A Shadow in Time - vzpomínka na Davida Bowieho od ambientního skladatele Williama Basinského, eskapista a esejista John Maus se Screen Memories a poslední "útěkové" album Björk, která si vysnila osobní Utopii. Krásná je taky deska techno písničkářky Kelly Lee Owensové.

 

Právě se děje

Další zprávy