O prestižní kavárenskou cenu usiluje pětice britských autorů

Kultura Kultura
6. 1. 2015 14:30
Nejlepším debutem je podle porotců Costa Book Award novela o stařence a broskvových kompotech, nejčtivější dětskou knihou zase příběhy ze západní fronty.
Ali Smith.
Ali Smith. | Foto: scotsman.com

Londýn - Britská síť kaváren Costa Coffee ocenila celkem pět nejlepších knih britských či irských autorů vydaných v loňském roce. Costa Book Award je od roku 2006 pokračovatelem Whitbreadovy ceny a je jedním z nejprestižnějších literárních ocenění na britských ostrovech.

Skotská autorka Ali Smith získala ocenění v kategorii román za knihu How to be Both, která se letos ocitla také v užší nominaci na Man Bookerovu cenu. Šestý román Smithové má dva různé začátky - jeden v 15. století, druhý v současnosti. Jak tedy kniha začne, záleží na tom, jakou její kopii si čtenář pořídí. Porotci ocenili snahu Smithové o originální narativní pojetí a "dokonalý klid a odvahu", se kterou je uskutečnila.

Výhru pět tisíc liber (175 tisíc korun) za nejlepší knižní debut si odnesla Britka Emma Healey, autorka novely Elizabeth is Missing, příběhu o jednaosmdesátileté stařence Maud trpící demencí a skupující broskvové kompoty.

Maud stále zapomíná. Zapomíná, pro co šla do obchodu, a tak se jí doma množí broskvové kompoty, zapomene vypít čerstvě uvařený čaj a svoji dceru považuje za cizinku. Maud si ale je jistá, že její dlouholetá kamarádka Elizabeth zmizela, a začíná ji hledat.

Healey napsala první řádky své knihy před sedmi lety. "Vyprávím o své babičce, která stejně jako Maud trpí demencí. První příhody jsem sepisovala už v patnácti, tehdy jsem se snažila pochopit, co se s babičkou děje," vysvětlila autorka.

Sami čtenáři britského deníku The Guardian zvolili titul Elizabeth is Missing jako jednu z deseti nejlepších knih uplynulého roku. "Je to vynikající debut. Chytil nás hned na první stránce a už nás nepustil, nemůžete prostě přestat číst. Haeley je neobvyklou spisovatelkou a skvěle dokáže vystavět atmosféru. Je to neobyčejná kniha," zní zdůvodnění porotců.

Velkou pozornost si v letošním výběru získala sbírka básní Jonathana Edwarda My Family and Other Superhereos. Básně o Sophii Loren, jeptiškách jezdících na kolech nebo o neposlušném hrochovi jsou často až surrealistické. Edwardovou inspirací jsou i jeho žákyně na dívčí škole v Monmouthu, kde už deset let učí.

"Už roky jsme se nesetkali s tak zábavnou a vtipnou poezií. Edwardovy básně jsou brilantní a plné radosti a dojetí. Oslavujme jej," říkají porotci o vítězi kategorie poezie.

Cenu za nejčtivější dětskou knížku získala spisovatelka Kate Saunders za dílo Five Children on the Western Front protkané motivy lásky, rodiny a přátelství na pozadí první světové války, které je volným pokračováním knihy Edit Nesbitové Pět dětí a skřítek z roku 1902.

Cenu za životopisné dílo si odnesla Helen Macdonald za knihu H is for Hawk.

Vítězové všech pěti kategorií získávají pět tisíc liber (175 tisíc korun) a utkají se ještě o titul Nejlepší kniha roku a výhru 30 tisíc liber (milion korun). Vítěz bude znám 27. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy