Vybrali jsme 10 knih, které stojí za to nepřehlédnout

Vybrali jsme 10 knih, které stojí za to nepřehlédnout
MICHEL FABER: KVÍTEK KARMÍNOVÝ A BÍLÝ. Od první věty si Faber podmaňuje svého čtenáře. Hypnotický rytmus, do posledního detailu vykreslený viktoriánský Londýn, takřka podprahový humor i šokující výjevy. A příběh se vesele košatí a postavy rozkvétají. Kniha, jakých je málo.
MICHAEL CHABON: TELEGRAPH AVENUE. Ta kniha má své mouchy, ale nakonec je rozhodující jediná věc: měli jste někdy nějaký malý krámek, do kterého jste léta chodili a s vámi vaši sousedé, známí od vidění a tak? A ten krámek vám zavřeli a s ním i kus vašeho života a historie? Je jedno, jestli se tam prodávaly knihy, elpíčka, nebo figurky. Tahle kniha bude pro vás.
NORDAN LEWIS: OBDIVNÉ HVÍZDNUTÍ. Malý klenot, který nesklidil tolik zájmu, kolik by si zasloužil. Příběh jedné absurdní vraždy a ještě absurdnějšího zproštění viny je plný krutých i poetických obrazů, mixuje realitu s magií a je... podán jako komedie. Ano, černější než hrob, ale pořád komedie. Slovníkový příklad textu, nad kterým mrzne úsměv na rtech.
PETR STANČÍK: MLÝN NA MUMIE. Česká kniha roku. Do posledního slovíčka obzvláště vypečená, chtělo by se dodat. Praha a její pohostinství na všechny způsoby již nikdy nebudou stejné. Pozornost si zaslouží i struktura – stovky vypointovaných žánrových obrázků a anekdot dávají dohromady strhující pátrání po šílenci posílajícím vzkazy Bohu i nadcházejícímu věku motorů... Mimochodem, Stančíkovi letos vyšla i kniha pro nejmenší: Jezevec Chrujda točí film. Lepší noirovku aby člověk pohledal.
Foto: Aktuálně.cz
15. 12. 2014 17:49
Aktuálně.cz doporučuje knižní tituly, které v roce 2014 zaujaly.

Fotogalerie - Podívejte se na deset knih z roku 2014, které stojí za to mít doma v knihovně.

 

Právě se děje

Další zprávy