Otce zajali Japonci, syn s jeho příběhem vyhrál Man Bookera

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 15. 10. 2014 11:47
Nejprestižnější britskou literární cenu získal Australan Richard Flanagan s románem The Narrow Road to the Deep North.
Richard Flanagan.
Richard Flanagan. | Foto: Profimedia

Londýn - Držitelem britské Man Bookerovy ceny se stal Australan Richard Flanagan díky románu The Narrow Road to the Deep North. Oznámila to v úterý večer v Londýně porota, která rozhodovala o udílení tohoto jednoho z nejprestižnějších literárních ocenění pro anglicky píšící autory.

Flanagan ve svém příběhu z druhé světové války a poválečného období čerpal ze zkušenosti svého otce, který byl zajatcem japonské armády. Román se zaměřuje na stavbu železniční tratě, na které se podíleli lidé poslaní na nucené práce. Stavba si nakonec vyžádala desetitisíce životů.

Camilla, vévodkyně z Cornwallu předala australskému spisovateli Man Bookerovu cenu za román The Narrow Road to the Deep North v úterý 14. října 2014.
Camilla, vévodkyně z Cornwallu předala australskému spisovateli Man Bookerovu cenu za román The Narrow Road to the Deep North v úterý 14. října 2014. | Foto: Reuters

Na románu pracoval více než dvanáct let. Za tu dobu napsal na pět verzí, se kterými nebyl spokojen, a tak je spálil. "Neustále jsem se svého otce ptal na detaily. Jaký zápach se line z hnijící holení kosti s bércovým vředem? Jak chutnala kyselá rýže, kterou snídával? Otec věřil, že napíšu pravdivou knihu," komentoval vznik románu Flanagan.

Předseda poroty Anthony Grayling Flanaganův román považuje za "opravdu vynikající literární dílo". Podle něj to není válečný román o válce ale o lidech. "Je to kniha o lidských vztazích a jejich zkušenostech s válkou. Je plná jemných nuancí. Jako by obě strany příběhu, obě strany železnice, byly obětmi," zdůvodnil volbu poroty Grayling.

The Narrow Road to the Deep North porota označila za velkolepý román o lásce a válce a Flanagan se tak stal třetím Australanem, který získal Man Bookerovu cenu. Před ním se to podařilo Thomasi Keneallymu a Peterovi Careymu.

Australský rodák pochází z malého hornického městečka v Tasmánii. Napsal jedenáct knih a podílel se na scénáři Luhrmannova dramatu Austrálie z roku 2008. Pracuje také jako novinář a v minulosti přispíval i do amerických deníků New York Times či New Yorker.

V češtině zatím žádná z Flanaganových knih nevyšla, zisk Man Bookerovy ceny to jistě změní.

Diskutované změny pravidel

Letos poprvé platila nová pravidla, podle nichž se smí o Man Bookerovu cenu ucházet jakékoli anglicky psané dílo vydané ve Velké Británii i od jiných autorů než od občanů Británie, Irska a Britského společenství (Commonwealth), tedy desítek bývalých britských kolonií včetně Austrálie. To značně rozšířilo okruh nominovaných a vyvolalo u některých odborníků obavy, že prestižní britskou cenu začnou dostávat hlavně Američané.

Do užšího výběru šesti autorů pro udělení ceny za román se vedle Australana dostali Američan Joshua Ferris s knihou To Rise Again at a Decent Hour a Američanka Karen Joy Fowler s dílem We Are All Completely Beside Ourselves. Ostatní nominovaní byli z Británie, Skotka Ali Smith s knihou How to Be Both, Howard Jacobson s knihou J a Neel Mukherjee s dílem The Lives of Others.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, byla založena v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii. Vítěz si odnáší peněžitou cenu ve výši 50 tisíc liber (1,7 milionu korun). Odměnou je ale i to, že výrazně stoupne prodej jeho románu, stejně jako knih ostatních finalistů.

 

Právě se děje

Další zprávy