Anketa: Mix z newyorské tepny i hyperpop naruby. Kam vyrazit?

Andrea Šafářová
9. 9. 2014 12:12
Co z podzimního programu v pražských klubech neminout? Přinesl uplynulý půlrok nějakou kuriozitu? A jaké můžou čekat posluchači perly do konce roku? Na šest otázek odpovídá osm pražských promotérů.

Anketa - Festivalová sezona s babím létem doznívá, a tak se o pozornost hlásí kluby s prvními koncertními úlovky. A posluchače uhranou, zaručují promotéři.

Podzimnímu hudebnímu programu budou dle jejich slov vévodit detroitská elektronická legenda Carl Craig, jeden z nejsvébytnějších producentů současnosti SOPHIE MSMSMSM, "vymodlené" těleso The Ukulele Orchestra of Great Britain, těžce dostupní GusGus nebo stadiónoví Stereo MC's, tentokrát koncertující vzácně v klubovém prostředí.

Jen na očekávání směřující do budoucnosti jsme se promotérů neptali. Vyzvali jsme je, aby se také "ohlédli přes rameno" a prozradili, jaký interpret je v uplynulých šesti měsících stál nejvíce sil, a připojili nějaký úlet či raritu, s nimiž se v komunikaci s vystupujícími setkali. Kdo si s sebou na turné vozí žehličku? A kdo hledal po příjezdu do Prahy okamžitě kurzy jógy? Nebo "zaměnil" manuál na hudební nástroje za ten na hračky?

Všechny zajímavosti naleznete v odpovědích následujících pražských promotérů: Daniel Bacho (Roxy), Eva Kociánová (Palác Akropolis), Jakub Zitko (Jazz Dock), Jan Bárta (Neone), Lukáš Kolíbal (Lucerna Music Bar), Michal Brenner (MeetFactory), Monika Černá (Klub 007 Strahov) a Tereza Fišerová (Rock Café).

Foto: Caribou

MeetFactory. Caribou.

Letní festivalová sezóna spěje ke svému konci a živá hudba se opět vrací do klubů. Jaký koncert by hudební posluchač neměl promeškat a proč?

Michal Brenner, MeetFactory: Podzimní sezona je opět hodně našlápnutá, nejen u nás ale i v dalších pražských klubech. Přijde mi, že čím dál tím víc kapel chce jezdit turné jen v říjnu a listopadu… Stojím si za všemi našimi koncerty, ostatně jinak bych je nemohl dělat. Určitě bych ale doporučil hypnoticky taneční Caribou, kteří se k nám vracejí po čtyřech letech s novou deskou Our Love (koncert bude ve čtvrtek 16. října), divno-pop tUne-yArDs, jíž jsem kdysi dělal koncert na strahovské Sedmičce a ona mezitím „dorostla“ v hvězdu první velikosti (pátek 21. listopadu) nebo dvojkoncert dánské zpěvačky a indie-rockových Glass Animals, kteří vydali letos parádní debut (úterý 18. listopadu).

 

Jaký interpret byl nejen z nadcházejícího, ale i uplynulého období tak zvaně vymodlený? Koho bylo nejnáročnější „ulovit“ a proč?

Po letech jednání se nám letos konečně povedlo domluvit se s islandskými GusGus. Kapela je finančně i technicky náročná a v minulosti nejezdila tolik turné nebo koncertů, takže mám radost, že to konečně vyšlo. Soudě podle stavu předprodejů se těší i fanoušci, snad bude plno.

Byl jsem také nadšený z koncertu amerických indie-rockových legend Neutral Milk Hotel, kteří u nás hráli teď v srpnu. Ohlásili comebackové turné po patnácti letech, možná jejich poslední vůbec, takže to byla vysloveně jedinečná šance je vidět živě.

 

Polovina roku je za námi. Pamatujete nějaký koncertní úlet, kuriozitu?

Hodně mě překvapil právě Jeff Mangum, frontman Neutral Milk Hotel. Nekouká do očí, nepodává ruce, všechen čas tráví v hotelích nebo na letištích, s kapelou a crew se potká de facto jen na pódiu. Neřekl bych ale, že to byl hvězdný manýr, Jeff spíš vypadal na hodně podivínského introverta…

 

Máte nějaké nesplněné přání ohledně interpreta, kterého byste rádi uvítali v České republice, ale dosud se nezadařilo? Pokud nějaký odmítl, z jakého důvodu?

Kontinuálně jednáme o desítkách, ne-li stovkách jmen. Ty věci, co nakonec dopadnou – kapela jede turné v této části Evropy, chce vystoupit v České republice, termín sedne do jejich routingu a u nás je zrovna volno, domluvíme se na honoráři a dalších podmínkách –, jsou jen zlomkem rozjednaných koncertů. Takže těch „odmítnutí“ je samozřejmě spousta. Ale zkoušíme to pořád znovu, při dalším turné, po další desce.

Některé věci už ale nejspíš nevyjdou. S LCD Soundsystem jsme se před pár lety neshodli na honoráři a oni pár měsíců nato ohlásili rozpad. V roce 2007, ještě než jsem začal dělat v MeetFactory, jsme na Famufest v Divadle Archa jednali s Arcade Fire, kteří měli „díru“ v turné mezi Vídní a Berlínem – bohužel nakonec dali přednost dni volna a pražský koncert nepřidali. Byť možná jednou v Praze zahrají, u nás v to asi nebude…

 

Proč by si k vám měli najít cestu i lidé, kteří tolik neholdují muzice?

MeetFactory samozřejmě není jen o hudbě. Najdete u nás také tři galerie otevřené i během většiny koncertů (například v hlavní galerii bude na podzim probíhat skupinová výstava Platónovo třetí oko postavená na světle a stínu coby alegorii našeho vnímání reality). Silný program má naše divadlo, které aktuálně uvádí site-specific představení Autoatlas Ukrajiny nebo divadelní debut Radima Špačka Milenec. Úplně ojedinělé jsou pak akce pod názvem Veřejný dům, kde s ostatními dramaturgy spojíme síly, otevřeme celý barák veřejnosti a kromě výstav, divadla, hudby se lidé dostanou i do ateliérů umělců v prvním patře nebo můžou zažít tematické „bojovky“, a zapojit se tak sami do dění. Nejbližší Veřejný dům bude v sobotu 27. září.

 

Máte v současnosti nějaké tajné eso v rukávu, ze kterého budou po odhalení čeští hudební nadšenci šílet?

Podzimní sezonu máme skoro hotovou, kalendář plný. Pár jmen a termínů je ještě rozjednaných, byť to budou spíše žánrové než masové věci. Z těch mám ale osobně největší radost – kapely přijedou obvykle samotné, bez desetičlenné crew, jsou přístupnější a otevřenější.

V tuto chvíli už také bookujeme rok 2015, první koncerty bychom mohli zveřejnit v řádu několika týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy