Anketa: Mix z newyorské tepny i hyperpop naruby. Kam vyrazit?

Andrea Šafářová
9. 9. 2014 12:12
Co z podzimního programu v pražských klubech neminout? Přinesl uplynulý půlrok nějakou kuriozitu? A jaké můžou čekat posluchači perly do konce roku? Na šest otázek odpovídá osm pražských promotérů.

Anketa - Festivalová sezona s babím létem doznívá, a tak se o pozornost hlásí kluby s prvními koncertními úlovky. A posluchače uhranou, zaručují promotéři.

Podzimnímu hudebnímu programu budou dle jejich slov vévodit detroitská elektronická legenda Carl Craig, jeden z nejsvébytnějších producentů současnosti SOPHIE MSMSMSM, "vymodlené" těleso The Ukulele Orchestra of Great Britain, těžce dostupní GusGus nebo stadiónoví Stereo MC's, tentokrát koncertující vzácně v klubovém prostředí.

Jen na očekávání směřující do budoucnosti jsme se promotérů neptali. Vyzvali jsme je, aby se také "ohlédli přes rameno" a prozradili, jaký interpret je v uplynulých šesti měsících stál nejvíce sil, a připojili nějaký úlet či raritu, s nimiž se v komunikaci s vystupujícími setkali. Kdo si s sebou na turné vozí žehličku? A kdo hledal po příjezdu do Prahy okamžitě kurzy jógy? Nebo "zaměnil" manuál na hudební nástroje za ten na hračky?

Všechny zajímavosti naleznete v odpovědích následujících pražských promotérů: Daniel Bacho (Roxy), Eva Kociánová (Palác Akropolis), Jakub Zitko (Jazz Dock), Jan Bárta (Neone), Lukáš Kolíbal (Lucerna Music Bar), Michal Brenner (MeetFactory), Monika Černá (Klub 007 Strahov) a Tereza Fišerová (Rock Café).

Foto: jazzdock

Jazz Dock. Luis Perdomo.

Letní festivalová sezóna spěje ke svému konci a živá hudba se opět vrací do klubů. Jaký koncert by hudební posluchač neměl promeškat a proč?

Jakub Zitko, Jazz Dock: V klubu Jazz Dock chystáme velice zajímavý podzimní program, nabitý velkými jmény světového jazzu. Nejbližším lákadlem budou dva koncerty venezuelského pianisty Luise Perdoma s triem 9. a 10. října  a také vystoupení kapely Dava Fiuczynského Screaming Headless Torsos, které plánujeme na 21. října.

 

Jaký interpret byl nejen z nadcházejícího, ale i uplynulého období tak zvaně vymodlený? Koho bylo nejnáročnější „ulovit“ a proč?

Asi americkou kapelu Kneebody, jejíž koncert je potvrzen na 21. listopadu. Je to kvintet, který je velice na vzestupu, sbírá jednu prestižní cenu za druhou  a dostat Jazz Dock do trasy jejich turné bylo poměrně náročné. Nakonec se to ale podařilo.

 

Polovina roku je za námi. Pamatujete nějaký koncertní úlet, kuriozitu?

Zažili jsme sólové vystoupení fenomenálního klavíristy Tigrana Hamasyana 24. února. Předvedl nejen bravurní hru na klavír, ale velmi kreativní a neortodoxní přístup k hudbě, kdy krom svého hlavního nástroje používal i různé nehudební předměty (např. hračky) a také elektronické efekty k dotvoření celkového zvuku. To bylo skutečně úžasné.

 

Máte nějaké nesplněné přání ohledně interpreta, kterého byste rádi uvítali v České republice, ale dosud se nezadařilo? Pokud nějaký odmítl, z jakého důvodu?

Dlouho usilujeme o vystoupení izraelského kontrabasisty, zpěváka a skladatele Avishaie Cohena, ale zatím se to nezdařilo, zejména proto, že je to rozsáhlý a tím pádem i drahý projekt, který by u nás šel realizovat jen těžko. Čekáme tedy, jestli nevyrazí na turné zase se svým triem, což by se do Jazz Docku asi hodilo lépe.

 

Proč by si k vám měli najít cestu i lidé, kteří tolik neholdují muzice?

Třeba proto, že je v Jazz Docku příjemné prostředí a obsluha a každý si může dopřát něco dobrého k jídlu či pití. Při sklence vína potom třeba zjistí, že jazz je hudba pro každého a nejen pro hrstku intelektuálů. Atmosféra klubu je úžasná hlavně ve večerního hodinách, kdy průhledy na hladinu vltavské plavební komory umožňují vidět nejen proplouvající parníky, ale i labutě, racky a kachny na hladině řeky. Mimo jiné provozujeme také každou sobotu od 16 hodin divadélka pro děti v pořadu Jazz Dock Dětem, což jsou většinou loutková představení.

 

Máte v současnosti nějaké tajné eso v rukávu, ze kterého budou po odhalení čeští hudební nadšenci šílet?

Když to řeknu, tak to nebude tajné, ale připravujeme také koncert americké skupiny Now VS Now, ve které exceluje klávesový mág Jason Lindner či bubeník Mark Guiliana. Bude to 16. listopadu a garantuji divákům neuvěřitelný zážitek. Je to mix jazzu, elektroniky a tanečních beatů, jaký se v současné době „vaří“ v klubech newyorského downtownu.

 

Právě se děje

Další zprávy