20 koncertních tipů. Kdy dorazí Katy Perry, Klaxons či Lamb?

Vybrali jsme dvě desítky nejzajímavějších kapel i sólistů, kteří ještě v roce 2014 a na začátku příštího roku navštíví Prahu nebo Brno.
21. 11. TUNE-YARDS (MeetFactory, Praha, od 450 korun). Živit se muzikou na plný úvazek s první nahrávkou? Nikoliv nemožné. V případě Američanky Merrill Garbus aka tUnE-yArDs nebylo na co čekat – takový suverénní svéráz se neobjevuje každým dnem. Debut Bird-Brains (2009) natočila na diktafon potýkající se s finanční labilitou A následně jej Guardian ocenil pěti hvězdičkami. Zrodila se hvězda. Toto přirovnání je ale trošku zavádějící – nečekejte žádný hype pop, manýry a vyprodané stadiony. Alespoň prozatím, než se jí se syrovou tvorbou postavenou jen na baskytaře a hlavně ječících bicích, perkusích a vokalistek podaří proniknout hloub. Worldbeatová divoženka tUnE-yArDs zpívá o problémech ženskosti, sexuality či hrozbě násilí. Do MeetFactory přiveze především zvuk aktuálnídesky Nikki Nack, inspirované tradiční americkou muzikou, výletem na Haiti či dětským pořadem Pee-wee's Playhouse. Pestrobarevné oblečení a tělové barvy s sebou!
22.11. KRONOS QUARTET (Sono Centrum, Brno). Kronos Quartet zahraje v brněnském Sono Centru skladby minimalistů Terryho Rileyho či Steva Reicha v rámci festivalu Janáček Brno 2014. V česku se naposledy hvězdní popularizátoři vážné hudby zastavili na festivalu Colours of Ostrava v roce 2012, aby zahráli skladby z projektu Uniko s finskými hudebníky, akordeonistou Kimmem Pohjonenem a hráčem na elektronické bicí a samplery Samuli Kosminenem.
22. 11. KLAXONS (Lucerna Music Bar, Praha, od 540 korun). Založili škatulku nu-rave, ale na nové desce ji nejspíš už definitivně opouští. Klaxons se po dlouhých čtyřech letech vrátili s novým singlem nazvaným There Is No Other Time, který předznamenal vydání třetího alba. To vznikalo během roku 2013 s Tomem Rowlandsem z Chemical Brothers, Gorgon City, Erol Alkanem a Jamesem Murphym, se jmenuje Love Frequency. “Tahle deska je hodně o současnosti, je to emocionálně upřímné svědectví o technologickém a osobním pokroku,” říká zpěvák Jamie Reynolds.
29. 11. a 1. 12. ZAZ (Forum Karlín, Vodova Brno, od 1190). Na samostatných koncertech se Zaz v České republice představí poprvé. Opakovaně již ale slavila úspěch na festivalu Colours of Ostrava. Jednu z největších hvězd současné francouzské hudební scény, vlastním jménem Isabelle Geffroyová, začal hudební svět objevovat po vydání jejího stejnojmenného debutu, který vyšel v roce 2010. Kritikou vysoce ceněné album, jehož je zpěvačka většinovou autorkou, na sebe strhl pozornost písní Je veux, která má na YouTube bezmála 24 milionů zhlédnutí. Alba se prodalo celosvětově přes dva miliony kusů. Kombinace jazzu, blues, popu a šansonu v podání bezprostřední zpěvačky má úspěch i v České republice. Loni v červnu se její druhé album Recto Verso dostalo do čela tuzemského žebříčku nejprodávanějších nahrávek.
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
Aktualizováno 21. 11. 2014 13:24
Vybrali jsme dvě desítky nejzajímavějších kapel i sólistů, kteří ještě letos a na začátku příštího roku navštíví Prahu a Brno. Pravidelně přehled doplňujeme!

Koncerty 2014 - Vybrali jsme přes dvě desítky nejzajímavějších kapel i sólistů, kteří v roce 2014 navštíví Prahu. Jsou mezi nimi popové hvězdy (ZAZ, Katy Perry, Roxette, Ed Sheeran) i kapely lákající spíše fanoušky do prvotřídních klubů (Metronomy, Gusgus, Klaxons, Lamb, Mark Lanegan Band, Jessie Ware). Užijte si novou koncertní sezonu a udělejte si poznámku do kalendáře!

 

Právě se děje

Další zprávy