Anketa: Mix z newyorské tepny i hyperpop naruby. Kam vyrazit?

Andrea Šafářová
9. 9. 2014 12:12
Co z podzimního programu v pražských klubech neminout? Přinesl uplynulý půlrok nějakou kuriozitu? A jaké můžou čekat posluchači perly do konce roku? Na šest otázek odpovídá osm pražských promotérů.

Anketa - Festivalová sezona s babím létem doznívá, a tak se o pozornost hlásí kluby s prvními koncertními úlovky. A posluchače uhranou, zaručují promotéři.

Podzimnímu hudebnímu programu budou dle jejich slov vévodit detroitská elektronická legenda Carl Craig, jeden z nejsvébytnějších producentů současnosti SOPHIE MSMSMSM, "vymodlené" těleso The Ukulele Orchestra of Great Britain, těžce dostupní GusGus nebo stadiónoví Stereo MC's, tentokrát koncertující vzácně v klubovém prostředí.

Jen na očekávání směřující do budoucnosti jsme se promotérů neptali. Vyzvali jsme je, aby se také "ohlédli přes rameno" a prozradili, jaký interpret je v uplynulých šesti měsících stál nejvíce sil, a připojili nějaký úlet či raritu, s nimiž se v komunikaci s vystupujícími setkali. Kdo si s sebou na turné vozí žehličku? A kdo hledal po příjezdu do Prahy okamžitě kurzy jógy? Nebo "zaměnil" manuál na hudební nástroje za ten na hračky?

Všechny zajímavosti naleznete v odpovědích následujících pražských promotérů: Daniel Bacho (Roxy), Eva Kociánová (Palác Akropolis), Jakub Zitko (Jazz Dock), Jan Bárta (Neone), Lukáš Kolíbal (Lucerna Music Bar), Michal Brenner (MeetFactory), Monika Černá (Klub 007 Strahov) a Tereza Fišerová (Rock Café).

Foto: Swans

Lucerna Music Bar. Swans.

Letní festivalová sezóna spěje ke svému konci a živá hudba se opět vrací do klubů. Jaký koncert by hudební posluchač neměl promeškat a proč?

Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar: Těch výjimečných koncertů bude u nás na podzim celá řada, takže se raději podívejte na kompletní program na www.musicbar.cz a vyberte si podle své chuti a žánru. Pokud byste rádi konkrétní tipy, 29. září u nás vystoupí belgičtí Hooverphonic, 7. října americké trio Future Islands nebo třeba 20. října legendární Swans. Ze vzdálenějších (ale bez pochyb už brzy vyprodaných) akcí můžeme rozhodně doporučit britský objev roku jménem George Ezra (10. listopadu), 22. listopadu přijede kapela Klaxons, 23. listopadu výborný reggae-soulový zpěvák Patrice a nebo 2. prosince se k nám podívají kultovní Lamb.

 

Jaký interpret byl nejen z nadcházejícího, ale i uplynulého období tak zvaně vymodlený? Koho bylo nejnáročnější „ulovit“ a proč?

Dlouho jsme si přáli přivézt do Prahy jamajského zpěváka Tarruse Rileyho, který patří mezi naprostou špičku mezi světovými reggae zpěváky. Letos na jaře vydal výborné nové album Love Situation a jeho status superstar začíná být neoddiskutovatelný i mimo svůj žánr. Fakt, že 23. září přijede tento výjimečný zpěvák se svou kapelou do České republiky, považujeme skutečně tak trochu za zázrak!

 

Polovina roku je za námi. Pamatujete nějaký koncertní úlet, kuriozitu?

Některé z požadavků zahraničních kapel jsou občas kuriózní, ale už jsme si zvykli. Například Duff McKagan (bývalý baskytarista Guns'N'Roses) se svou novou kapelou Walking Papers hledal hned po příjezdu místní kurzy jógy. Pozoruhodným požadavkem bylo také čtyřicet osm růží pro Mos Defa, z jejichž okvětních lístků si udělal na pódiu koberec. Ten se mimochodem postaral o další raritu, když v průběhu koncertu poprosil, aby lidé přestali koukat do fotoaparátů a raději si s ním užívali přítomného okamžiku. A tak obešel všechny fotografy kolem pódia a potřásl jim osobně rukou. No a do třetice nesmíme zapomenout na zorbing Major Lazer nebo stage diving Redmana, který nejprve skočil klasicky z pódia, pak ze stolu od DJ a nakonec i z horního balkonu.

 

Máte nějaké nesplněné přání ohledně interpreta, kterého byste rádi uvítali v České republice, ale dosud se nezadařilo? Pokud nějaký odmítl, z jakého důvodu?

Těch jmen na našem „snovém programu“ je ještě pořád celá řada, i když už se nám jej podařilo za posledních pár let značně protřídit. Některá jména jako třeba Erykah Badu, Jill Scott, D'Angelo, Damian Marley nebo Wyclef Jean stále patří mezi ty, které bychom tu moc rádi uvítali, ale jejich cena je na velikost místní posluchačské scény příliš astronomická.

 

Proč by si k vám měli najít cestu i lidé, kteří tolik neholdují muzice?

Hudba je zásadním komunikačním prostředkem, který lidi sbližuje bez ohledu na barvu kůže, původ nebo vyznání. Takže zahoďme žánrové předsudky, protože se tak omezujeme jen my sami. Hudební klub s dobrou muzikou je prostorem pro rozšíření obzorů a zároveň samozřejmě místem setkávání, což se v době, kdy lidé prosedí u internetu celé měsíce, jeví o dost více společensky a zábavněji než jakákoliv sociální síť.

 

Máte v současnosti nějaké tajné eso v rukávu, ze kterého budou po odhalení čeští hudební nadšenci šílet?

Samozřejmě! Postupně odhalujeme další perličky z našeho programu, podívejte se na naše nové stránky www.musicbar.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy