Čeští hospodští: Restaurací ubude a jídlo podraží. Jíst z plastové krabičky je smutné

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
18. 12. 2020 6:00
Rok 2020 měl na českou gastronomickou scénu katastrofický dopad. Přísná vládní opatření zavřela stravovací zařízení na několik měsíců a provozovatelé restaurací, bister a kaváren vymýšleli, jak udržet své podnikání nad vodou. Zeptali jsme se několika z nich, jak vidí budoucnost české gastronomie příští rok.

Některé české podniky několik měsíců trvající krize v pohostinství, které tvrdě zasáhla opatření kvůli koronaviru, položila. Nedávno například oznámil uzavření restaurace majitel brněnského Koishi Janko Martinkovič. Na brněnské gastro scéně působil 12 let. 

Restaurace se kromě existenčních potíží potýkají také s velkou dávkou nejistoty ohledně dalšího provozu. Mnoho majitelů podniků, včetně těch oceněných michelinskou hvězdou, se již při jarní vlně pandemie rozhodlo pro alternativní způsob servírování jídla zákazníkům a otevřelo si výdejní okénka nebo se přidalo k rozvozovým službám.

Jak předvídají budoucnost gastronomie v Česku v následujícím roce? Někteří zůstávají pozitivní a věří, že lidé budou do restaurací chodit pořád. Přiznávají však, že to zřejmě bude méně často než předchozí roky.

Podle táborského podnikatele Jana Čulíka se v Česku v nejbližší budoucnosti sníží počet restaurací a gastronomickou krizi přežijí jen ty podniky, které "to myslí opravdu vážně a jsou ochotny si odepřít v době krize". 

Podívejte se na pohled restauratérů do roku 2021 a přečtěte si, co budou chystat na štědrovečerní tabuli. 

Vedran Tvrtković
Vedran Tvrtković | Foto: Marek Pros

Vedran Tvrtković, Mon Ami, Praha

Podle majitele žižkovské restaurace současná doba nahrává především streetfoodovým konceptům, u kterých lze snížit náklady. "Navíc tento koncept je daleko lépe slučitelný s narůstající poptávkou po rozvozu jídla. Restaurace budou nuceny přijít s přidanou hodnotou a kvalitnějším jídlem, aby ospravedlnily vyšší ceny," myslí si. A dodává, že počet restaurací klesne. 

Také ve své balkánské restauraci začal s výdejním okénkem a prodejem delikates ze zemí bývalé Jugoslávie. "Státní pomoc nám trochu ulehčila dopady první vlny a teď jsme požádali o pomoc znovu. Ačkoliv vítáme jakoukoliv finanční pomoc státu, v našem případě to není jediná cesta, jak tuhle situaci přežít," komentuje státní příspěvky. 

Rodina sarajevského rodáka si o Vánocích pochutnává na jehněčím a variaci bramborového salátu. 

 

Právě se děje

Další zprávy