Čeští hospodští: Restaurací ubude a jídlo podraží. Jíst z plastové krabičky je smutné

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
18. 12. 2020 6:00
Rok 2020 měl na českou gastronomickou scénu katastrofický dopad. Přísná vládní opatření zavřela stravovací zařízení na několik měsíců a provozovatelé restaurací, bister a kaváren vymýšleli, jak udržet své podnikání nad vodou. Zeptali jsme se několika z nich, jak vidí budoucnost české gastronomie příští rok.

Některé české podniky několik měsíců trvající krize v pohostinství, které tvrdě zasáhla opatření kvůli koronaviru, položila. Nedávno například oznámil uzavření restaurace majitel brněnského Koishi Janko Martinkovič. Na brněnské gastro scéně působil 12 let. 

Restaurace se kromě existenčních potíží potýkají také s velkou dávkou nejistoty ohledně dalšího provozu. Mnoho majitelů podniků, včetně těch oceněných michelinskou hvězdou, se již při jarní vlně pandemie rozhodlo pro alternativní způsob servírování jídla zákazníkům a otevřelo si výdejní okénka nebo se přidalo k rozvozovým službám.

Jak předvídají budoucnost gastronomie v Česku v následujícím roce? Někteří zůstávají pozitivní a věří, že lidé budou do restaurací chodit pořád. Přiznávají však, že to zřejmě bude méně často než předchozí roky.

Podle táborského podnikatele Jana Čulíka se v Česku v nejbližší budoucnosti sníží počet restaurací a gastronomickou krizi přežijí jen ty podniky, které "to myslí opravdu vážně a jsou ochotny si odepřít v době krize". 

Podívejte se na pohled restauratérů do roku 2021 a přečtěte si, co budou chystat na štědrovečerní tabuli. 

Martin Choura, Alcron
Martin Choura, Alcron | Foto: Archiv Alcronu

Michal Chour, Alcron, Praha

"Pro českou klientelu určitě restaurace zůstane, čím byla. Místem dobrého jídla, drinků, setkání s obchodními partnery, přáteli či rodinou. Co se týká cenové politiky, jsem si jistý, že zdražení surovin zapříčiní logicky stejný trend v restauracích," myslí si Michal Chour, ředitel Alcronu. Zároveň podle něj bude větší tlak na kvalitu jídel a jejich prezentaci. 

Ve vyhlášeném podniku také vsadili na e-shop, kde nabízí jídlo s sebou, ale i například koktejly. Donášky se podle Choura těší mezi lidmi oblibě, návštěvu restaurace ale nedokážou nahradit. 

A jak bude manažer špičkového pražského hotelu trávit vánoční svátky? "Těším se, až budeme s celou rodinou sedět u stromečku, hrát hry, jíst samé dobroty, zpívat koledy a koukat na pohádky," říká. 

 

Právě se děje

Další zprávy