Čeští hospodští: Restaurací ubude a jídlo podraží. Jíst z plastové krabičky je smutné

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
18. 12. 2020 6:00
Rok 2020 měl na českou gastronomickou scénu katastrofický dopad. Přísná vládní opatření zavřela stravovací zařízení na několik měsíců a provozovatelé restaurací, bister a kaváren vymýšleli, jak udržet své podnikání nad vodou. Zeptali jsme se několika z nich, jak vidí budoucnost české gastronomie příští rok.

Některé české podniky několik měsíců trvající krize v pohostinství, které tvrdě zasáhla opatření kvůli koronaviru, položila. Nedávno například oznámil uzavření restaurace majitel brněnského Koishi Janko Martinkovič. Na brněnské gastro scéně působil 12 let. 

Restaurace se kromě existenčních potíží potýkají také s velkou dávkou nejistoty ohledně dalšího provozu. Mnoho majitelů podniků, včetně těch oceněných michelinskou hvězdou, se již při jarní vlně pandemie rozhodlo pro alternativní způsob servírování jídla zákazníkům a otevřelo si výdejní okénka nebo se přidalo k rozvozovým službám.

Jak předvídají budoucnost gastronomie v Česku v následujícím roce? Někteří zůstávají pozitivní a věří, že lidé budou do restaurací chodit pořád. Přiznávají však, že to zřejmě bude méně často než předchozí roky.

Podle táborského podnikatele Jana Čulíka se v Česku v nejbližší budoucnosti sníží počet restaurací a gastronomickou krizi přežijí jen ty podniky, které "to myslí opravdu vážně a jsou ochotny si odepřít v době krize". 

Podívejte se na pohled restauratérů do roku 2021 a přečtěte si, co budou chystat na štědrovečerní tabuli. 

Majitelé Levitate
Majitelé Levitate | Foto: Marek Sybal, Levitate

Miroslav Šole, Levitate, Praha

Spolumajitel restaurace Levitate (na snímku vlevo) v pražském Štěpánské ulici míní, že pomoc od státu byla dosud dostatečná. "Podnikání je vždy rizikové a my toto riziko přijímáme. Nad vodou nás drží bankovní půjčka a rovněž vášeň a odhodlání bojovat o nejvyšší příčky ve světové gastronomii," tvrdí. 

Jelikož finediningovou restauraci před pandemií navštěvovali především cizinci, museli zavést několik změn. "Přijali jsme opatření k nižší rozpracovanosti a zásoby držíme též na nízké úrovni, neboť už dvakrát jsme přišli o desítky tisíc korun kvůli vyhozeným surovinám," popisuje Šole. Letos je podrželi především místní nadšenci a znalci.

Ani majitelé Levitate neplánují na Vánoce vybočovat z české klasiky. "Držíme se tradičních receptur. Milujeme atmosféru svátků a jídlo ji jen dokresluje," tvrdí Šole.

 

Právě se děje

Další zprávy