Čeští hospodští: Restaurací ubude a jídlo podraží. Jíst z plastové krabičky je smutné

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
18. 12. 2020 6:00
Rok 2020 měl na českou gastronomickou scénu katastrofický dopad. Přísná vládní opatření zavřela stravovací zařízení na několik měsíců a provozovatelé restaurací, bister a kaváren vymýšleli, jak udržet své podnikání nad vodou. Zeptali jsme se několika z nich, jak vidí budoucnost české gastronomie příští rok.

Některé české podniky několik měsíců trvající krize v pohostinství, které tvrdě zasáhla opatření kvůli koronaviru, položila. Nedávno například oznámil uzavření restaurace majitel brněnského Koishi Janko Martinkovič. Na brněnské gastro scéně působil 12 let. 

Restaurace se kromě existenčních potíží potýkají také s velkou dávkou nejistoty ohledně dalšího provozu. Mnoho majitelů podniků, včetně těch oceněných michelinskou hvězdou, se již při jarní vlně pandemie rozhodlo pro alternativní způsob servírování jídla zákazníkům a otevřelo si výdejní okénka nebo se přidalo k rozvozovým službám.

Jak předvídají budoucnost gastronomie v Česku v následujícím roce? Někteří zůstávají pozitivní a věří, že lidé budou do restaurací chodit pořád. Přiznávají však, že to zřejmě bude méně často než předchozí roky.

Podle táborského podnikatele Jana Čulíka se v Česku v nejbližší budoucnosti sníží počet restaurací a gastronomickou krizi přežijí jen ty podniky, které "to myslí opravdu vážně a jsou ochotny si odepřít v době krize". 

Podívejte se na pohled restauratérů do roku 2021 a přečtěte si, co budou chystat na štědrovečerní tabuli. 

Radek Kašpárek
Radek Kašpárek | Foto: Lukáš Bíba

Radek Kašpárek, Field, Praha

Šéfkuchař Radek Kašpárek z michelinské restaurace Field přišel letos o značnou část klientely, protože více než polovinu návštěvníků tvořili cizinci. Se znovuotevřením na konci května tak pozměnili cenovou nabídku a nabízeli polední tříchodové menu za 590 korun, což se podle jeho mínění setkalo s úspěchem. Cestu do podniku na Starém Městě si našli i noví zákazníci a návštěvníci z regionů. 

"Češi milují posedět v hospodě u piva, dát si něco dobrého k jídlu, někteří zase rádi zajdou za zážitkem do pěkné restaurace. Zvyky lidí se nemění a já pevně věřím, že příští rok na podzim už bude situace lepší," věří.

A co známý český šéfkuchař rád chystá na Vánoce? "Úplnou klasiku. Musí být štědrovečerní rybí polévka, ale vařím ještě hovězí polévku s knedlíčky a s nudlemi, protože ne každý u nás doma má tu rybí rád. Potom přijde smažený kapr, jako alternativa jsou řízky, bramborový salát. A cukroví, které nám peče maminka nebo tchyně. Víc nic, to úplně stačí," pochvaluje si. 

 

Právě se děje

Další zprávy