Čeští hospodští: Restaurací ubude a jídlo podraží. Jíst z plastové krabičky je smutné

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
18. 12. 2020 6:00
Rok 2020 měl na českou gastronomickou scénu katastrofický dopad. Přísná vládní opatření zavřela stravovací zařízení na několik měsíců a provozovatelé restaurací, bister a kaváren vymýšleli, jak udržet své podnikání nad vodou. Zeptali jsme se několika z nich, jak vidí budoucnost české gastronomie příští rok.

Některé české podniky několik měsíců trvající krize v pohostinství, které tvrdě zasáhla opatření kvůli koronaviru, položila. Nedávno například oznámil uzavření restaurace majitel brněnského Koishi Janko Martinkovič. Na brněnské gastro scéně působil 12 let. 

Restaurace se kromě existenčních potíží potýkají také s velkou dávkou nejistoty ohledně dalšího provozu. Mnoho majitelů podniků, včetně těch oceněných michelinskou hvězdou, se již při jarní vlně pandemie rozhodlo pro alternativní způsob servírování jídla zákazníkům a otevřelo si výdejní okénka nebo se přidalo k rozvozovým službám.

Jak předvídají budoucnost gastronomie v Česku v následujícím roce? Někteří zůstávají pozitivní a věří, že lidé budou do restaurací chodit pořád. Přiznávají však, že to zřejmě bude méně často než předchozí roky.

Podle táborského podnikatele Jana Čulíka se v Česku v nejbližší budoucnosti sníží počet restaurací a gastronomickou krizi přežijí jen ty podniky, které "to myslí opravdu vážně a jsou ochotny si odepřít v době krize". 

Podívejte se na pohled restauratérů do roku 2021 a přečtěte si, co budou chystat na štědrovečerní tabuli. 

Jan Čulík.
Jan Čulík. | Foto: Jakub Plíhal

Jan Čulík, Thir, Tábor

Táborský gastropodnikatel Jan Čulík věří, že ačkoliv si lidé zvykli na vyzvedávání jídel u okének či on-line degustace, návštěva restaurace má přidanou hodnotu. "Návštěva restaurace není jen o jídle samotném, ale o atmosféře, pohodlí, odpočinku a zážitku. V tomto je návštěva restaurace nenahraditelná," říká.

V době pandemie je zachránili především věrní zákazníci a také státní příspěvky. "Nemůžeme si stěžovat. O co jsme si zažádali, to jsme dostali v relativně rychlé době. Kombinace příspěvku na nájem, kompenzace platu zaměstnanců a prodeje z okénka se přežít dá. Horší to je, pokud je provozní doba zkrácena do 20 hodin a kompenzace nejsou. To už je velmi těžké přežít beze ztrát," dodává.

I nadále se budou zaměřovat na přípravu jídla na donášku a prodej přes e-shop. V dohledné době by také rádi otevřeli vlastní pekárnu. Vyrábět potraviny denní spotřeby je podle něj dobrá cesta. 

A co připravuje jihočeský rodák na Vánoce? "Kapra, jedině a vždycky kapra!"

 

Právě se děje

Další zprávy