Čeští hospodští: Restaurací ubude a jídlo podraží. Jíst z plastové krabičky je smutné

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
18. 12. 2020 6:00
Rok 2020 měl na českou gastronomickou scénu katastrofický dopad. Přísná vládní opatření zavřela stravovací zařízení na několik měsíců a provozovatelé restaurací, bister a kaváren vymýšleli, jak udržet své podnikání nad vodou. Zeptali jsme se několika z nich, jak vidí budoucnost české gastronomie příští rok.

Některé české podniky několik měsíců trvající krize v pohostinství, které tvrdě zasáhla opatření kvůli koronaviru, položila. Nedávno například oznámil uzavření restaurace majitel brněnského Koishi Janko Martinkovič. Na brněnské gastro scéně působil 12 let. 

Restaurace se kromě existenčních potíží potýkají také s velkou dávkou nejistoty ohledně dalšího provozu. Mnoho majitelů podniků, včetně těch oceněných michelinskou hvězdou, se již při jarní vlně pandemie rozhodlo pro alternativní způsob servírování jídla zákazníkům a otevřelo si výdejní okénka nebo se přidalo k rozvozovým službám.

Jak předvídají budoucnost gastronomie v Česku v následujícím roce? Někteří zůstávají pozitivní a věří, že lidé budou do restaurací chodit pořád. Přiznávají však, že to zřejmě bude méně často než předchozí roky.

Podle táborského podnikatele Jana Čulíka se v Česku v nejbližší budoucnosti sníží počet restaurací a gastronomickou krizi přežijí jen ty podniky, které "to myslí opravdu vážně a jsou ochotny si odepřít v době krize". 

Podívejte se na pohled restauratérů do roku 2021 a přečtěte si, co budou chystat na štědrovečerní tabuli. 

Café Therapy pomoc lidem bez domova
Café Therapy pomoc lidem bez domova | Foto: SANANIM, Café Therapy

Jakub Janyška, Café Therapy, Praha

Jakub Janyška společně se Samuelem Bachmannem šéfuje čtyři roky sociálnímu podniku Café Therapy, který zaměstnává lidi po léčbě ze závislostí. Pandemie koronaviru je citelně zasáhla a snažili si vymyslet alternativní způsob, jak se uživit.

"V první vlně jsme dělali potravinovou pomoc pro potřebné, nyní vaříme do krabiček a snažíme se dodávat do okolí. Kromě toho, co nám nařídil stát a hygiena, toho moc neměníme. Vždycky jsme si našich hostů vážili a na tom se také nic nemění. Více využíváme sociální sítě, aby se o nás vědělo," popisuje.

Ačkoliv je rád za finanční pomoc státu, podobně jako ostatní gastropodnikatelé říká, že je to jenom malá náplast. "My ale řešíme spoustu jiných věcí - energie, zboží, větší ztráty a dluhy z minula. Ty se kupí a odkládají," uvádí. 

Také on soudí, že restaurací ubude, ale zákazníci si vždycky cestou za gastronomií najdou. "Samozřejmě budou rádi dál využívat donášky, celkově restaurační byznys přechází více do on-linu," dodává. 

O Vánocích se těší na pohádky a na stole u něj doma nebude chybět rybí polévka, bramborový salát a kapr. 

 

Právě se děje

Další zprávy