Paříž - Francouzská kuchyně se proslavila na celém světě především díky svým pokrmům z masa. Hovězí na víně, steak nebo třeba paštika z kachních jater patří mezi stálice tamních jídelníčků.
Jeden z nejznámějších francouzských kuchařů Alain Ducasse teď ale zcela změnil ve své pařížské restauraci v hotelu Plaza Athénée stravovací koncept. Vypustil z jídelníčku většinu pokrmů připravených z masa, kromě ryb a mořských plodů.
"Přírodní zdroje jsou vzácné a my bychom se podle toho měli chovat a stravovat se ekologičtěji,“ řekl agentuře AFP Alain Ducasse.
Láska k přírodě nebo obchodní taktika?
Podle uznávaného kulinářského mistra s sebou přechod na vegetariánský způsob stravování kromě pozitivního dopadu na přírodní zdroje nese i další klady, a to především zdravotní.
Nově se na jídelníčku jeho restaurace oceněné třemi michelinskými hvězdami objeví například černá rýže s mořskými plody nebo středomořské ryby s bulgurem. Ceny ale zůstanou v podstatě nezměněné. Za menu se zde zaplatí v přepočtu něco kolem deseti tisíc korun.
Podle australského šéfkuchaře Shannona Bennetta, který pro Alaina Ducase pracoval na konci devadesátých let v jeho restauraci v Monaku, není tento krok velkým překvapením. Podle něho jde spíš o velmi chytrý obchodní tah.
"Alain provozuje po celém světě více než dvacet restaurací. Pokud se tedy tak bojí o přírodu, proč tento takzvaně šetrný jídelníček zavedl jen v jedné z nich? Podle mého spíš chce tímto krokem oslovit mladší generaci. On byl zkrátka vždycky o krok napřed," řekl pro magazín Good Food.