Syrové, studené a bez masa. Češi objevují kouzlo raw food

Petra Jansová Petra Jansová
22. 8. 2014 20:53
Rozhovor s Janem Plajnerem o veganství, syrové stravě a zlepšujícím se životním stylu Čechů.
Raw food
Raw food | Foto: archiv Secret of Raw

Rozhovor - "Já nikomu nic nenutím. Ať si každý žije a jí, co chce," říká Jan Plajner, jeden ze spolumajitelů restaurace Secret of Raw. Ta funguje rok a půl a na jejím jídelníčku najdete pouze syrové veganské pokrmy.

Jan Plajner se stal veganem před dvěma roky, není sice stoprocentním vitariánem, i přesto na sobě pociťuje v souvislosti se změnou životního stylu spoustu pozitiv.

Jan Plajner
Jan Plajner | Foto: Vojtěch Marek

V rozhovoru pro Aktuálně.cz prozradil, co nesmí chybět v kuchyni vitariána, proč by se zelenina neměla tepelně upravovat a zda Češi mají zájem o zdravý životní styl.

Aktuálně.cz: Mnoho lidí si neumí představit jídlo bez pořádného kusu masa. Tvrdí, že bez něj by měli hlad. Jak je to ve skutečnosti. Zasytí vás bezmasá a navíc syrová strava?

Jan Plajner: Veganství je obecně napadáno hlavně kvůli nedostatku bílkovin a vitamínu B12. Nicméně bílkoviny jsou i v zelenině. Konkrétně já sám praktikuji veganství už dva roky a úbytek svalové hmoty na sobě rozhodně nepozoruji. Sice jsem zhubl něco kolem deseti kilo, v mém případě to ale bylo vlastně dobře.

Různé typy stravování

Vegetariáni – Nejedí maso. V podstatě nejedí tzv. jateční produkty, tedy nic, kvůli čemu by bylo zvíře zabíjeno.

Vegani – Nejedí veškeré živočišné produkty, a to včetně mléčných výrobků, vajec a někdy i medu.

Vitariáni – Vegani, kteří nejedí tepelně upravenou zeleninu a ovoce. Podle nich totiž po překonání hranice 42 stupňů Celsia ztrácí suroviny potřebné vitamíny a enzymy.

Frutariáni – Lidé, kteří se živí pouze ovocem, ořechy, semeny a jinými plody. Někteří z nich navíc zastávají názor, že rostlina nesmí být při sběru zraněna. Jedí pak pouze ty plody, které spadly na zem.

A.cz: Syrová strava se připravuje pouze ze zeleniny a ovoce. Nepoužívají se tedy vůbec žádné živočišné produkty?

Raw food je v podstatě veganské jídlo bez přítomnosti jakéhokoliv živočišného produktu. Z 99,9 procenta jde o přirozeně bezlepkovou stravu. Samozřejmě je také velmi důležitá magická hranice 42 stupňů, při níž dochází v potravinách k rozkladu důležitých vitamínů. Raw strava je založena právě na přípravě jídel, při níž nesmí být tato teplota překročena.

A.cz: V tom případě v kuchyni vitariána určitě nenajdeme oblíbený papiňák. Co tedy patří k nepostradatelným pomůckám takové domácnosti?

Tak určitě je to kvalitní mixér, spiralizér a sušička.

A.cz: To by byly pomůcky. Co základní suroviny?

Tak ovoce a zelenina jsou jasné. Dále jsou to oříšky, semínka a luštěniny, které se dají naklíčit. Hodně jídel je připravovaných právě na ořechovém základu a tvoří energetickou zásobu. Jsou vlastně takovou přírodní náhražkou oleje.

A.cz: Restauraci provozujete přes rok a půl. Jaký je o syrové jídlo zájem?

Zájem je, dokonce si myslím, že je čím dál větší. Zřejmě to souvisí se současným životním stylem. Lidé v poslední době víc hledí na kvalitu jídla a upouští od kvantity.

A.cz: Používáte zeleninu a ovoce pouze v bio kvalitě?

V množství, které odebíráme, nemůžeme garantovat bio kvalitu u všeho a stále. To, co jde, samozřejmě bereme od tuzemských dodavatelů. To je ale pouze sezónní záležitost. Zpravidla používáme zboží ve standardně dostupné kvalitě. U suchých plodů, luštěnin a semínek, olejů a sladidel máme bio vše a pořád – to není problém zajistit.

A.cz: Veganem jste dva roky. Co vám zpočátku nejvíc chybělo?

Asi sýry.

A.cz: A dají se něčím nahradit?

Určitě. Buď se dělají například čerstvé sýry, jejichž základem jsou právě oříšky nebo fermentované sýry s bakteriemi mléčného kvašení.

A.cz: To zní jako úplná alchymie. Je to obtížné na přípravu?

To ano. Ale po nějaké době si osvojíte základní postupy a už jen zdokonalujte. Zkrátka krájíte, sekáte, mixujete a sušíte.

Kuchařské hvězdy Česka

Roman Paulus

Velký seriál online deníku Aktuálně.cz o nejlepších kuchařích České republiky.

A.cz: Pozoroval jste na sobě nějaké pozitivní změny v souvislosti s přechodem na jiný jídelníček?

Tak jak jsem říkal, zhubl jsem a to mi velmi prospělo. Zároveň jsem s eliminací mléčných bílkovin začal být mnohem méně zahleněný. Samozřejmě je ale velmi důležité, když se rozhodnete pro veganskou stravu, mít o tom nějaké informace, nějaký background. V opačném případě si totiž můžete způsobit i zdravotní obtíže. Nikdo si nemůže myslet, že přežije na různých veganských paštikách, párcích a jiných polotovarech nebo na uvařené zelenině, která právě varem ztrácí svoji výživovou hodnotu.

A.cz: Jak reagujete na různá roční období? V létě si syrovou stravu jako hlavní náplň jídelníčku dokážu představit, nicméně v zimě by mi asi chyběla teplá polévka nebo třeba obyčejný čaj na zahřátí.

V zimě se hodně používají ostřejší koření, kari nebo chilli nebo kořenová zelenina. To má navodit pocit zahřátí.

A.cz: Znáte nějakého výživového poradce, který veganství doporučuje?

Z těch známějších asi ne. Ale existuje spousty life poradců, kteří se veganstvím zabývají a doporučují ho. Každý by ale měl žít podle svého. Navíc si každý k tomuto stylu života dojde z jiných důvodů. Někdo z etického hlediska, někdo ze zdravotních důvodů.

___________________________________________________

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Nominujte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlasovat můžete zde. Za Váš hlas děkujeme!

 

Právě se děje

Aktualizováno před 8 minutami

Střety v Jeruzalémě pokračují druhý den a noc, další desítky Palestinců utrpěly zranění

V Jeruzalémě ze soboty na neděli pokračovaly střety mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií poté, co se sešly desítky tisíc muslimů před mešitou Al-Aksá při oslavách svátku souvisejícího s postním měsícem ramadán. Podle místního Červeného půlměsíce utrpělo zranění nejméně 80 lidí včetně několika dětí, 14 lidí bylo převezeno do nemocnice. Zranění utrpěl rovněž jeden policista. Znepokojení nad situací dnes vyjádřil takzvaný blízkovýchodní kvartet, tedy Evropská unie, OSN, USA a Rusko.

Palestinská mládež házela kamení na policisty, zapalovala ohně a strhávala policejní bariéry v ulicích vedoucích k jeruzalémskému Starému městu. Policisté na koních a těžkooděnci proti davu nasadili zábleskové granáty a vodní děla, stříleli rovněž do lidí gumovými projektily.

Nepokoje v Jeruzalémě propukly po zahájení postního měsíce ramadánu v polovině dubna, kdy Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě. V posledních dnech napětí podpořilo hrozící nucené vystěhování některých palestinských rodin z jejich domů ve východním Jeruzalémě. Při střetech z pátku na sobotu utrpělo zranění přes 200 Palestinců a šest izraelských policistů.

Zdroj: ČTK
před 11 minutami

Sadiq Khan obhájil mandát a bude nadále starostou Londýna

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan, britské hlavní město tak povede i příští čtyři roky. Podle oficiálních výsledků získal přes 55 procent hlasů a porazil svého konzervativního soupeře Shauna Baileyho, informovala v sobotu britská média. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole.

"Jsem pyšný, že jsem dnes získal velmi silný mandát," řekl Khan po oznámení výsledků. Slíbil rovněž, že si "natáhne každou šlachu při snaze vystavět lepší a zářnější budoucnost pro Londýn po temných dnech pandemie".

"Nebudu nikdy přehlížet vaše hlasy, vaše starosti a vaše obavy," vzkázal pak voličům, kteří ve volbách upřednostnili jednoho z jeho 19 soupeřů. "Jizvy po Brexitu stále přetrvávají a stále více nás rozděluje drsná kulturní válka," pokračoval s tím, že koronavirus nedbá na ideologické rozdíly. "Musíme využít této chvíle národního uzdravení k zacelení toho, co nás rozděluje," dodal. Slíbil rovněž, že bude usilovat o lepší komunikaci mezi londýnskou radnicí a britskou vládou, jíž nyní ovládají konzervativci.

Zdroj: ČTK
Další zprávy