potraviny

Zvířata nemusíme zabíjet. Umíme maso vyrobit v laboratoři, říká chemik z USA

Zvířata nemusíme zabíjet. Umíme maso vyrobit v laboratoři, říká chemik z USA

"Průmyslový chov hospodářských zvířat vytváří nejvíc emisí skleníkových plynů," upozorňuje americký inovátor Brian Spears.
Jíst zdravě je téměř nemožné. Ročně může kvůli potravinám zemřít až pět milionů lidí

Jíst zdravě je téměř nemožné. Ročně může kvůli potravinám zemřít až pět milionů lidí

Potravinářský průmysl má negativní dopady na ekologii, ekonomiku i lidské zdraví.
Finské pekařství představilo první chleba na světě upečený z rozdrcených cvrčků

Finské pekařství představilo první chleba na světě upečený z rozdrcených cvrčků

Chléb, pečený z mouky ze sušených cvrčků, pšeničné mouky a semínek obsahuje více proteinů než ten běžný.
Hmyzí hamburgery a rozemletí červi. Švýcarský řetězec začne prodávat hmyz lidem

Hmyzí hamburgery a rozemletí červi. Švýcarský řetězec začne prodávat hmyz lidem

Cvrčci, kobylky a mouční červi již nejsou pouze potravou zvířat. Švýcarský řetězec supermarketů Coop začne příští týden prodávat hmyzí pochoutky pro…
Češi znovu paběrkují na polích. Zachraňují zde tuny křivé zeleniny před likvidací
2:45

Češi znovu paběrkují na polích. Zachraňují zde tuny křivé zeleniny před likvidací

Mladí lidé z iniciativy Zachraň jídlo začali loni s pozapomenutým zvykem paběrkování na polích či v sadech. Zachrání tak tuny křivých, příliš malých…
Děti konzumují nadměrné množství sodíku. Mohou za to slané pochutiny, tvrdí vědci

Děti konzumují nadměrné množství sodíku. Mohou za to slané pochutiny, tvrdí vědci

Ve stravě dětí je příliš mnoho sodíku a naopak v ní chybí draslík. Kdo je na vině? Z velké části to jsou slané pochutiny.
Tuny cukroví a salátu jsou snědeny, vánoční přebytky zůstávají. Daruj jídlo, vyzývá akce

Tuny cukroví a salátu jsou snědeny, vánoční přebytky zůstávají. Daruj jídlo, vyzývá akce

Zbyly vám po Vánocích zásoby potravin, se kterými si nevíte rady? Akce Daruj jídlo proběhne ve čtvrtek odpoledne v Praze, Bratislavě a Budapešti.
Češi plýtvají potravinami nejvíce v Evropě, varuje odbornice. Každý vyhodí 80 kg jídla ročně

Češi plýtvají potravinami nejvíce v Evropě, varuje odbornice. Každý vyhodí 80 kg jídla ročně

V sobotu proběhne Národní potravinová sbírka. Češi budou moci v hypermarketech věnovat potraviny chudým a sociálně znevýhodněným. Zatímco část…
Otevřel si restauraci, kde vaří z prošlých potravin. Teď má 120 poboček po celém světě

Otevřel si restauraci, kde vaří z prošlých potravin. Teď má 120 poboček po celém světě

Adam Smith bojuje proti plýtvání jídlem – otevřel si síť restaurací, ve kterých vaří pouze z prošlých potravin. Myšlenka se rychle ujala, jeho…
Jídlo z vlastních výkalů. NASA zkoumá metodu pro kosmonauty

Jídlo z vlastních výkalů. NASA zkoumá metodu pro kosmonauty

NASA podpořila výzkum v přepočtu takřka pěti miliony korun. Nová technologie pomůže během dálkových letů do vesmíru, například při cestě kosmonautů…
Čtrnáctiletý Jihokorejec vydělává jedením 40 tisíc za večer

Čtrnáctiletý Jihokorejec vydělává jedením 40 tisíc za večer

Už několik let se v Jižní Koreji rozmáhá fenomén Meok Bang, tedy jedení v přímém přenosu. Nejúspěšnější jedlíci si tím pohodlně vydělávají na…
Rozhovor: Chemii umí dát každý. Bio zemědělství chce kumšt

Rozhovor: Chemii umí dát každý. Bio zemědělství chce kumšt

Rozhovor s ředitelkou společnosti udělující bio certifikace o české nedůvěře ke zdravým potravinám a smyslu ekologického zemědělství pod hlavičkou…
Rozhovor: Výroba oblečení v továrnách? Novodobé otroctví

Rozhovor: Výroba oblečení v továrnách? Novodobé otroctví

Čím je vykoupena nízká cena oblečení v oděvních řetězcích? V jakých podmínkách pracují dělníci, kteří oblékají Západ? V rozhovoru s Aktuálně.cz…
Farmář: "Eko" a "bio" je o zneužívání dotací. Na to nehraju

Farmář: "Eko" a "bio" je o zneužívání dotací. Na to nehraju

Rozhovor s českým farmářem o soběstačném hospodaření, módě bio potravin, neúctě k půdě, tajemství kafilérek i antibiotikách v mase.
Hostil na Hradě královnu, teď vaří na farmě Dagmar Havlové

Hostil na Hradě královnu, teď vaří na farmě Dagmar Havlové

Rozhovor s vysloužilým šéfkuchařem z Alcronu, který vařil v hradní kuchyni Václava Havla pro anglickou královnu a v současnosti pracuje na farmě…
Školní jídelny vaří z polotovarů, rodiče kvalitu nevyžadují

Školní jídelny vaří z polotovarů, rodiče kvalitu nevyžadují

Rozhovor s majitelem soukromé školky o zdravém stravovaní dětí, špatných zvycích ve školních jídelnách, nekvalitních potravinách a postoji…
Pokračovat