Nejlepší bramborový salát? Bez salámu a s domácí majonézou, radí čeští šéfkuchaři

Petra Jansová Petra Jansová
Aktualizováno 23. 12. 2015 13:38
K českým Vánocům neodmyslitelně patří bramborový salát. Štědrovečerní klasika nechybí ani na stolech známých českých kuchařů. "Celý rok ho nejím a skutečně ho dělám jen na Vánoce, a to ho jím třeba i tři dny od rána do večera. Vánoce jsou pro mě vlastně bramborový salát," říká například porotce soutěže MasterChef Mirek Kalina. Nechte se inspirovat recepty slavných českých šéfkuchařů. Své tipy na ten zaručeně nejlepší bramborový salát prozradili Roman Vaněk, Miroslav Kalina nebe Roman Paulus.

K českým Vánocům neodmyslitelně patří bramborový salát. Štědrovečerní klasika nechybí ani na stolech známých českých kuchařů. "Celý rok ho nejím a skutečně ho dělám jen na Vánoce, a to ho jím třeba i tři dny od rána do večera. Vánoce jsou pro mě vlastně bramborový salát," říká například porotce soutěže MasterChef Mirek Kalina.

Nechte se inspirovat recepty slavných českých šéfkuchařů.  

Foto: Vojtěch Marek

Roman Paulus

Roman Paulus z pražské michelinské restaurace Alcron bramborový salát připravuje stejně jako většina Čechů. Na jeho stole se ale tahle typicky česká pochoutka skutečně objeví až na Štědrý den.

"Bramborový salát nemusí nutně být ten s majolkou, může jít třeba o odlehčenější verzi na způsob římského salátu Nicoise. K Vánocům ale jistě patří ten klasický," dodává.

V Alcronu bude letos na menu po pětadvaceti letech chybět. O Vánocích svým hostům místo toho nabídnou například kaštanovou a rybí polévku nebo kapra smaženého v pivním těstíčku. "Alcron je místem, kde by lidé měli mít množnost ochutnat, co se tu vařilo před 100 lety," připomíná bohatou historii restaurace.

 

Právě se děje

Další zprávy