I výstavu je možné vidět on-line. České galerie se přizpůsobují nové situaci

Magdalena Čechlovská Magdalena Čechlovská
17. 3. 2020 17:53
České galerie se snaží zůstat v kontaktu s návštěvníky. Některé už virtuální prohlídky zveřejnily, další je budou streamovat. Podívejte se, které výstavy jsou k vidění on-line.
Pohled do výstavy V lesku zlata, v záři barev.
Pohled do výstavy V lesku zlata, v záři barev. | Foto: Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Pořádně vygruntujeme

Ani Uměleckoprůmyslové museum v Praze většinu svých výstav neprodlouží. "Bohužel nám skončí výstava Obrazy konců dějin, která měla ještě velký potenciál směrem ke školám, ale prodlužovat ji nebudeme. O něco dříve skončila výstava fotografií Vladimíra Birguse," vypočítává Radka Potměšilová, mluvčí muzea.

To bude jednat o prodloužení další přehlídky jménem V lesku zlata, v záři barev - Umění podmalby na skle ze sbírek UPM, která začala těsně před uzavřením muzeí a končit má 28. června. "Samozřejmě to záleží na tom, jak dlouho bude uzavření naší instituce trvat a jak dlouho je možné vzácné artefakty vystavovat," dodává Potměšilová.

Uměleckoprůmyslové museum na svých stránkách nabízí pečlivou fotodokumentaci každé výstavy, část sbírek je veřejnosti přístupná na portálu Sbírky.cz. "O virtuálních prohlídkách ale neuvažujeme. Situace nás zastihla uprostřed jednání s Google Art o natočení 3D prohlídky muzea, což se teď bohužel musí odsunout," lituje Potměšilová.

Podle ní se život v muzeu ale nezastavil. "Využíváme uzavření k údržbě, úklidu, pokračuje vědecká práce i příprava stálé expozice, kterou plánujeme otevřít na podzim."

Uměleckoprůmyslové museum k finančním ztrátám může přičíst i výrazný škrt příjmů z pronájmů včetně jedné americké filmové produkce, která měla do rozpočtu muzea přinést statisíce korun.

 

Právě se děje

Další zprávy