I výstavu je možné vidět on-line. České galerie se přizpůsobují nové situaci

Magdalena Čechlovská Magdalena Čechlovská
17. 3. 2020 17:53
České galerie se snaží zůstat v kontaktu s návštěvníky. Některé už virtuální prohlídky zveřejnily, další je budou streamovat. Podívejte se, které výstavy jsou k vidění on-line.
Snímek z výstavy Stanislava Kolíbala ve Veletržním paláci.
Snímek z výstavy Stanislava Kolíbala ve Veletržním paláci. | Foto: ČTK

Dvojnásobná smůla

"Tento týden plánujeme streaming z vybraných výstav na naše sociální sítě," říká Eva Sochorová, mluvčí Národní galerie, a jako první jmenuje virtuální prohlídku ozvěn Benátského bienále.

Výstava čtyřiadevadesátiletého Stanislava Kolíbala nazvaná Bývalé nejisté tušené má dvojnásobnou smůlu: když byla minulý rok nainstalována v českém a slovenském pavilonu v Benátkách, strhla se vichřice a shodila strom. Výstava pak byla několik týdnů zavřená, než se podařilo poškozený pavilon opravit.

Když se remake benátské výstavy začátkem tohoto měsíce otevíral v pražském Veletržním paláci, pořadatelé doufali, že zájemcům vynahradí ušlý zážitek z Benátek. Teď je však výstava z vyšší moci zavřená podruhé. Malou náhradou se tak stane virtuální prohlídka. "Chtěli bychom ji nasadit nejpozději začátkem příštího týdne," slibuje mluvčí Sochorová.

Podle ní vedení Národní galerie jedná o prodloužení některých výstav. Ještě ale není jasné, kterých se to bude týkat. Galerie nejprve musí zajistit souhlas od zapůjčitelů. "Návštěvníci mohou v době uzavření výstavních prostor procházet náš digitální archiv on-line sbírek," odkazuje mluvčí na adresu sbirky.ngprague.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy