Tleskali jim diváci ve Varech: Tyto snímky míří do kin

15. 7. 2008 0:00
Česká distribuce získala roztoužené důchodce i Gondryho
Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Na karlovarském festivalu bylo k vidění skoro 250 filmů. Budily vášně, radost, hnus i dojetí. Které z nich se dostanou do české distribuce, aby si jejich kvality mohli ověřit i nefestivaloví diváci?

Zatím se ve všech případech neví, zda půjde o kinodistribuci nebo jen distribuci na DVD - i tak je ale v nabídce spousta zajímavých snímků a lze předpokládat, že po festivalu ještě další přibudou.

Z českých filmů uváděných na festivalu jsou už v distribuci Karamazovi a Michálkovo O rodičích a dětech. Z přehledové sekce českých filmů jsme už viděli i snímky František je děvkař, Gympl, Medvídek, Pusinky, Roming, Smutek paní Šnajderové, Tajnosti a Václav či dokumenty Občan Havel, Mír s tuleni a Zapomenuté transporty.

Helena Třeštíková: René
Helena Třeštíková: René | Foto: Aerofilms

Do distribuce už brzy vstoupí Návrat do vlasti Václava Reischla či slovenský poetický dokument Slepé lásky.  Ve čtvrtek do kin vstoupila i Bathory, v červenci přijde na řadu Třeštíkové časosběrný kriminálník René  a v září se sem chystají Děti noci Michaely Pavlátové.

Z festivalové soutěže budou krom dvou českých snímků u nás k vidění ještě minimálně dva další.

Cinemart už oznámil, že do distribuce zakoupil vítězný snímek festivalu: Dánský film Ukrutně šťastni. Cesta do české distribuce čeká spolu s její hlavní představitelkou Saffron Burrows i snímek Kytara Amy Redford.

Do distribuce zamíří i řada filmů, které na festivalu vzbudily velký ohlas a staly se miláčky publika.

Týká se to dvou velikonočních zajíců z filmu Hank a Mike, které do kin uvede Aerofilms. Společnost má v záloze ještě dva další silné snímky - Valčík s Bašírem člena festivalové poroty Ariho Folmana a Mrak 9 o sexuálním milostném trojúhelníku mezi důchodci.

Cate Blanchettová jako Bob Dylan ve filmu I´m not There
Cate Blanchettová jako Bob Dylan ve filmu I´m not There | Foto: Aktuálně.cz

Nadšení sklidil na festivalu i snímek Prosíme přetočte autora Věčného svitu neposkvrněné mysli Michela Gondryho. K filmu jako host přijel Danny Glover; do českých kin hravý snímek o dvou maniacích z videopůjčovny, kteří si začnou natáčet "ošvédované" remaky hollywoodských hitů, zamíří na křídlech společnosti Blue Sky.

Distribuce, i když nejspíš jen na DVD, čeká také experimentální dylanovský životopisný snímek I´m not There s Cate Blanchett či britský film Chlapec A. Už za týden do české distribuce vstoupí záznam koncertu Rolling Stones v režii Martina Scorseseho nazvaný Shine a Light.

Za sekce Zaostřeno na Nizozemí do Česka míří Nadine, ze sekce Horizonty pak Pažíž Cedrica Klapische, režiséra filmu Erasmus a spol. Francii budou moci diváci obdivovat i ve filmu Polibek, prosím.

Nikita Michalkov sice svůj film 12 nakonec do Varů nedoprovodil, svérázný remake 12 rozhněvaných mužů ale diváci uvidí i v kinech díky společnosti HCE.

Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

Do distribuce se chystá i zahajovací snímek Co se vlastně stalo, v němž host festivalu Robert De Niro ztvárnil hollywoodského producenta, který se potýká se svou životní krizí, fousatým Brucem Willisem a brutálně zavražděným psem ve svém filmu. Satiru do Česka uvede Intersonic.

Vzápětí po festivalu českými kiny stejně jako světovými prolétne letní smršť nazvaná Mamma Mia! - adaptace muzikálu s písněmi skupiny ABBA karlovarský festival v sobotu zakončila.

Česko - ať už v kinech či na DVD - napadne i Elitní jednotka, brutální vítěz letošního Berlinale, který sleduje války mezi drogovou mafií a policisty v brazilských favelách. A dojde i na Andrzeje Wajdu a jeho Katyň.

Do kin míří i režijní debut Helen Hunt - a s Helen Hunt v hlavní roli - nazvaný Konečně spolu. Příběh bezdětné čtyřicetileté učitelky, která se až v dospělém věku setkává se svou skutečnou matkou, uvede do kin Bontonfilm, stejně jako film Srpen, v němž Josh Hartnett ztvárnil majitele krachující internetové společnosti.

A Česko navštíví i Scarlett Johansson a Natalie Portman jako dvě sestry soupeřící o srdce jednoho muže, anglického krále Jindřicha ve filmu Králova přízeň.

 

Právě se děje

Další zprávy