Vítěz Berlinale se brání nálepce fašistická propaganda

Roman Gazdík
20. 2. 2008 17:14
Čeští diváci film uvidí, ale možná jen na DVD

Praha - Brazilský režisér José Padilha ještě nestačil uložit Zlatého medvěda za nejlepší film na festivalu v Berlíně na poličku a už se musí veřejně bránit proti útokům kritiků, kteří jeho Elitní jednotku označili za fašistickou adoraci násilných policejních praktik.

Jay Weissberg, kritik bulletinu holywoodského průmyslu Variety, Padilhův film Tropa de Elite nazval "oslavou dobře míněného násilí, která vypadá jako náborový film pro fašistické zabijáky".

Oslava policejních psychopatů?

Padilhův film Elitní jednotka (překládá se i jako Elitní četa) vypráví o speciální policejní skupině BOPE, která sice není na rozdíl od běžných policistů tak zkorumpovaná, její filozofie je však vyjádřena znakem, který používá: bílou lebkou na černém poli.

Čtěte také: Berlínského medvěda dostala drsná Elitní jednotka

Když jde BOPE do slumů Rio de Janeira, kam se běžní policisté odvažují pouze pro úplatky od drogových dealerů, střílí bez ptaní a bez výčitek sáhá k bití a mučení podezřelých. A právě tady podle kritiků leží jádro problému.

"Film oslavuje policejní psychopaty a zesměšňuje jakékoliv pokusy o sociální aktivismus nebo dokonce o emoce," napsal Weissberg. "Obvinění z fašismu, která filmu adresovali jeho kritici, nejsou podmíněným reflexem liberalismu, ale nezpochybnitelným konstatováním stavu věcí."

Brazilci: Je to náš život...

To však naštvaný režisér odmítá. "Kritik z Variety byl obzvláště hloupý," citovala Padilhu agentura Reuters. "Prohlásit tento film za fašistický znamená ignorovat význam, který to slovo má."

A miliony Brazilců, kteří z něj udělali nejúspěšnější brazilský film roku, stojí za režisérem.

Foto: Archiv

"Byla jsem jím pochopitelně šokovaná, ale je to hodně realistický film. Je to jako život, náš život," řekla Aktuálně.cz jednatřicetiletá Mariana Matucková z Rio de Janeira. "Hovoří o situacích, ve kterých se my Brazilci nacházíme."

Jako propagaci fašismu podle ní snímek v žádném případě označit nelze. "Jde o kritiku situace. Jen to ukazuje věci takové, jaké jsou,"  říká.

A Brazilci jsou opravdu nadšeni. Od premiéry na začátku října do poloviny ledna film vidělo 2,5 milionu lidí. Dalších 11,5 milionu prý Elitní jednotku zhlédlo na pirátských kopiích, které po natáčení unikly z firmy, která snímek titulkovala.

Požehnání se Padilhovi dostalo z nejvyšších míst."Film ukazuje světu, že Brazílie nemá pouze negativní stránky. Brazílie má i dobré stránky, stejně jako kterákoliv země na světě," prohlásil pro deník O Globo prezident Luis Ignácio Lula da Silva. To ovšem mluvil spíš o ceně z Berlinale než o obsahu.

Další bomba z brazilských favel

Scenáristou snímku, který je založen na skutečných událostech konce 90. let, byl Bráulio Mantovani. Ten stojí i za scénářem jiného hitu z riodejaneirských slumů - Města bohů, které bylo nominováno na čtyři Oscary.

A s ním má společného nejen scénáristu, ale také rychlého střihače Daniela Rezendeho, filmový styl a hodně dějových momentů. Máme tu podobně "realistickou" a zároveň vysoce stylizovanou ruční kameru, vševědoucího hrdinu-vypravěče, který zastavuje a znovu spouští tok obrazu, i komplikovanou strukturu vyprávění s mnoha postavami.

Foto: Archiv

A pak je tu samozřejmě prostředí násilného Rio de Janeira a jeho hrdinové, kteří se stávají obětí svého sociálního původu.   

V jednom bodě je však snímek jiný - místo do myšlenek obyvatel slumů nyní nahlédneme do duší policistů. Ti jsou však stejně mladí, stejně krutí a stejně zoufalí.

Film podle všeho uvidí i čeští diváci. Společnost Palace Picture se však ještě nerozhodla, jestli ho uvede do kin, nebo jen vydá na DVD.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy