Portmanová s Johanssonovou bojují o Královu přízeň

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 3. 2008 15:10
Češi uvidí kostýmní podívanou zřejmě v létě
Králova přízeň (Other Boleyn Girl)
Králova přízeň (Other Boleyn Girl) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Obsadit dvě největší hollywoodské krásky a Erica Banu k tomu ještě nemusí stačit k úspěchu: první recenze na snímek Králova přízeň (Other Boleyn Girl) nejsou nejnadšenější.

Na serveru Metacritic shromažďujícím recenze z anglosaského tisku má film prozatím 53 procent. V kinech se snímku daří o něco lépe - po prvním americkém víkendu vydělal 8,3 milionu dolarů, což prý předčilo očekávání studia, tedy alespoň vzhledem k počtu sálů. 

Jeden z recenzentů nicméně shrnul problém se sestrami Boylenovými tak, "že nejsou ani dost seriózní, ani dost zábavné". I ohlasy publika jsou jen průměrné.

Čtěte také: Chlupatý basketbalista přeskočil mladého Jumpera

Tři čtvrtiny diváků filmu tvořily ženy, ostatně snímek natočil Justin Chadwick podle bestselleru Philippy Gregory. Předloha vyšla v roce 2002 a vypráví příběh ze 16. století - z pohledu Marie Boleynové, sestry Anny Boleynové a manželky Jindřicha VIII.

Marie byla sestře konkurentkou, když se sama stala královou milenkou. Román adaptoval scénárista Peter Morgan, který stál pod vydařenými, Oscarem oceněnými snímky Královna a Poslední skotský král.

Třiadvacetiletá Scarlett Johansson ztvárnila krásnou vesničanku Mary Boleynovou, šestadvacetiletá Natalie Portmanová starší sestru Annu. Třetím do party je Eric Bana v roli krále Jindřicha VIII,  jenž se nemůže rozhodnout, kterou z krasavic si vybrat.

Otec obou děvčat zařídí setkání s králem poté, co se dozví, že Jindřich je nešťastný z neschopnosti Kateřiny Aragonské zplodit mužského dědice. Pozve panovníka na lov, kde mu jako kořist předestře právě Annu. Doufá, že ho dívka zaujme, vezme si ji jako milenku, ona otěhotní a porodí syna -  což by rodině přineslo finanční profit.

Jenže Jindřicha zaujme nevinná plavovlasá Marie a je mu jedno, že se právě chystá provdat za podobně nevinného a plavovlasého Williama Careyho. Král pozve rodinu na svůj dvůr a tady se pokusí Marii svést, což se mu podaří.

Rozjede tím kolotoč sesterských intrik, do kterých zasahuje i vypečený tatíček a matka v podání Kristin Scott Thomasové. Film se veze na vlně kostýmních historických snímků, kterou před lety odstartoval Zamilovaný Shakespeare a první Královna Alžběta.

Scarlett Johansson a Natalie Portman ve filmu Králova přízeň (Other Boleyn Girl)
Scarlett Johansson a Natalie Portman ve filmu Králova přízeň (Other Boleyn Girl) | Foto: Berlinale

I Other Boleyn Girl  - stejně jako naposledy Královna Alžběta: Zlatý věk - si ovšem historii upravuje tak, aby vyhovovala vypravěčskému záměru autorů. Mary bylo ve skutečnosti dvanáct, když se provdala za prvního manžela, řada významných historických postav se tu vůbec neobjeví.

Kritici upozorňují na další slabiny. Christy Lemire z AP nazývá snímek přehnaně afektovanou, blazeovanou soap operou. Obě americké herečky zápolí s britským akcentem a výsledek je průměrný. I přes bohatou výpravu a nádherné kostýmy navržené Sandy Powellovou, nositelkou Oscara za Zamilovaného Shakespeara a Letce.

"Dobré výkony obou hereček a všechna ta výprava a kostýmy mohou přitáhnout fanoušky historických snímků, není tu ale dost šťávy a vášně, aby film zaujal širší publikum," píše zase Hollywood Reporter.

Tentokrát recenze vyzdvihuje výkony ženské části obsazení, k Ericu Banovi je pohrdavější: "Z plátna vlastně zmizí vždycky, když se na něm objeví Portmanová, Johanssonová a Scott Thomasová."

Film se natáčel už v roce 2006, ve světové premiéře se představil na Berlinale. právě vstoupil do amerických kin, v březnu do britských.

Český název je už stanoven na Králova přízeň, podle distribuční společnosti Blue Sky ale kinopremiéra zatím není v plánu; na jejich stránkách je uváděna na léto 2008.

Do kin míří několik dalších historických snímků, v kterých se představí fešné královny: Emily Blunt jako mladá Viktorie, Keira Knightley jako Georgiana, vévodkyně z Devonshiru, či opět Scarlet Johansson, tentokrát v roli skotské panovnice.

 

Právě se děje

Další zprávy