Do světových kin vstupují Rolling Stones

kul
4. 4. 2008 16:25
Scorsese si posvítil na rockové veterány
Foto: Reuters

Londýn - Za desetinu ceny vstupu na koncert, s popcornem na klíně a v klimatizovaném sále si mohou od pátku fanoušci Rolling Stones naživo vychutnat své oblíbence v nečekané formě.

Do světových kin vstupuje koncertní dokument Shine A Light. V něm Martin Scorsese po letech příprav vyjádřil obdiv rockové konstantě, která prý byla soundtrackem jeho života.

Koncertní snímek, který režisér Mafiánů a Posledního pokušení Krista natočil během předloňských newyorských vystoupení rockových kmotrů, zahajoval letos 7. února festival Berlinale. Nyní vstoupil do světových kin.

Foto: Reuters

"Je to jen malá ochutnávka, jež zachycuje pouhý povrch naší kariéry, ale je to skvělá zábava," popsal své dojmy z filmu kytarista Ron Wood při londýnské premiéře na londýnském Leicester Square. Kapela poskakovala po červeném koberci a rozdávala autogramy, zatímco z reproduktorů hřměly jejich skladby Brown Sugar nebo Jumpin' Jack Flash.

"Je to divný, jsem jen kytarista," zamyslel se Keith Richards. "Můj děda tu hrával na housle, byl pouliční muzikant. Tak je to svým způsobem moje pocta pro něj."

Dokument Shine A Light zachycuje dva koncerty v newyorském Bacon Theater na podzim 2006, jichž se jako hosté účastnili i Jack White (White Stripes) a Christina Aguilera. K zachycení atmosféry využil Scorsese sedmnáct kamer, tudíž se stříhalo takřka ze 46 kilometrů materiálu.

Kritiky se zatím vesměs rozplývají, že film - ke kterému pochopitelně vychází soundtrack - přináší energický profil veteránů rock'n'rollu. Rozptylují tak pochybnosti o kondici Rolling Stones, která by možná tak zevrubný rozbor nemusela snést.

A možná tu jde spíš o hýčkanou myšlenku "staré dobré a pořád našlápnuté kapely", než o doopravdické a hlavně dnešní Rolling Stones.

Foto: Reuters

Ostatně od režiséra, který tvrdí, že právě rock'n'roll se silně podepsal na emancipaci jeho generace, nelze čekat žádné obrazoborectví. Jako filmař každopádně odvedl profesionální práci, jeho dynamické střihy vytvářejí dokonalou iluzi, kterou si jejich věrní fanoušci rádi dopřejí.

Z netísnivého pohodlí polstrované sedačky je možné kochat se výkonem kapely, jež v reálu zdaleka nemá tolik energie, kolik se jí v Shine A Light podařilo vygenerovat filmovými prostředky.

Čtěte také: Scorsese a Eastwood se spojili kvůli blues

Tradiční součástí filmu je zakomponování archivních nahrávek a záběrů ze zákulisí podniku Rolling Stones, který se v období od června 2006 do 2007 stal nejvýdělečnějším koncertním strojem v Severní Americe se ziskem 88 milionů dolarů.

Celé turné A Bigger Bang, jež se loni v srpnu zakončilo v Londýně, přineslo čtveřici šedesátníků 437 milionů dolarů, uvedl Forbes.

Film, který spoluprodukoval Mick Jagger, bude pod prostým názvem Rolling Stones uveden do českých kin 17. července.

 

Právě se děje

Další zprávy