Vary pozvaly z Kanady růžové nezaměstnané zajíce

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 6. 2008 8:50
Přijedou velikonoční maskoti Hank a Mike

Praha - Ujetý kanadský snímek Hank a Mike míří do Česka. Poprvé bude k vidění na karlovarském festivalu, distribuční společnost Aerofilms ho poté na konci července uvede i do kin.

"Důležitým momentem pro rozhodování o nákupu tak podivného filmu bylo právě to, že jsme se dozvěděli o jeho zařazení do programu festivalu," říká Ivo Andrle z  Aerofilms. "Tím se nám otevřela cesta k lepší publicitě a k odstartování cesty růžových zajíčků do českých sálů."

Film s podtitulem "růžoví, nasraní, nezaměstnaní" vypráví o dvou kamarádech. Hank a Mike se živí jako velikonoční zajíčci, žijí ale v  reálném lidském světě. "Ve Varech bude snímek uveden v mezinárodní premiéře v sekci nezávislých," říká vedoucí industry oddělení festivalu Andrea Szczuková.

Hank & Mike
Hank & Mike | Foto: Aerofilms

"Nejsou to lidi převlečení za velikonoční zajíčky, nejsou ani kouzelní, jak si lidé představují, když si třeba vzpomenou na Santa Clause; oni prostě jsou velikonoční zajíčci. Vždycky jimi byli, vždycky jimi budou a nic jiného neumí," vysvětluje producent Nicholas Tabarrok.

O tom se budou moci přesvědčit i čeští diváci, kteří svéráznou dvojici mohou potkat ve Varech: oba přijedou na festival a budou se tu samozřejmě pohybovat ve svých kožíšcích.

Nicméně nejsou to zrovna typičtí velikonoční zajíci. Hank rád pije, nadává a tráví čas s "královnami noci". Mike je naopak uzlíček nervů, který celý život obětuje jen a jen své práci. Jeden běhá po barech za ženskými, druhý se před nimi raději schovává. Jednou za rok spolu roznášejí vajíčka dětem, protože tohle je jejich práce, tohle jim jde. Pak ale přijde zvrat.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Makají pro Velikonoční s.r.o. až do okamžiku, kdy nový manažer označí Velikonoce za svátky druhé kategorie a Hanka a Mika propustí," popisuje zápletku distributor. Zajíci propadnou depresím, z těžké situace je zachrání snad jedině zoufalý čin, při kterém to smrdí kriminálem.  

Původně tvůrčí trio - režisér Matthiew Klinck a herci a spoluautoři scénáře Paolo Mancini a Thomas Michael - natočilo Hanka a Mika jako krátký film, zajíci byli i hrdiny kanadského komediálního seriálu Y B Normal.  Teď přicházejí coby hrdinové celovečerního filmu.

"Tohle je náš letní úlet, se kterým asi bude docela legrace. Navíc se schyluje hned k několika zaječím mejdanům před i po uvedení filmu do kin," říká Andrle o svérázné komedii, která obsahuje i scénu čokoládové bitvy mezi velikonočními zajíčky a 57 školáky.

Hank & Mike
Hank & Mike | Foto: Aerofilms

"Bylo na ni použito 98 litrů čokoládové polevy a 120 kilogramů čokoládového posypu a marcipánových růžiček," zapřísahají se tvůrci.

Výraznou scénou je i reklamní šot inzerující finančně výhodnou službu asistované sponzorované sebevraždy.

"Příběh Hanka a Mika se odehrává ve světě, kde pohádkové bytosti žijí bok po boku s lidmi," říká spoluautor scénáře a představitel jedné z hlavních rolí Paolo Mancini.

"Zajíčci jsou prostě pracující stejně jako zedníci nebo hasiči a nemají žádné nadpřirozené schopnosti. Nicméně ve filmu párkrát zmíníme, že kdysi dávno bývaly doby, kdy toho zajíčci uměli víc než dnes. V současnosti jsou to ale obyčejná stvoření, která se liší jen tím, že mají větší slabost pro mrkev než ostatní."

Jeden fanoušek o filmu v recenzi napsal: Tak skvělý, až nemůžu uvěřit, že je to fakt kanadský film."

 

 

Právě se děje

Další zprávy