Filmové Vary odstartovala satira na Hollywood

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 7. 2008 11:47
Ohol si plnovous, přikazuje Willisovi De Niro
Robert de Niro. Americký herec, režisér, producent.
Robert de Niro. Americký herec, režisér, producent. | Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - Není asi lepšího zahajovacího festivalového filmu, než je satira na hollywoodský průmysl Co se vlastně stalo.

Film, který ve Varech uvedl jeho hlavní protagonista Robert de Niro, je inspirován autobiografickou knihou jednoho z mocných hollywoodských producentů. A je tou nejzábavnější oslavou filmového šílenství, kterým právě teď ve Varech procházejí tisíce filmových fanoušků i profesionálů.

Se sarkasmem i notnou dávkou sebeironie film odkrývá, jak funguje dobře namazaný stroj jménem Hollywood. Jede jako na drátkách, od jedné hvězdné premiéry k druhé, pak se ale najednou zadrhne. Právě takové zadrhnutí potkalo i hrdinu Bena v podání skvostného De Nira.

Robert de Niro ve filmu What Just Happened?
Robert de Niro ve filmu What Just Happened? | Foto: Aktuálně.cz

Má před sebou uvedení filmu v Cannes, ještě předtím ale absolvuje testovací projekci s diváky - a výsledky nejsou nejlepší. Přidejme k tomu ještě útrapy pokusů o návrat k bývalé manželce, starosti s dospívající dcerou, ucho věčně přilepené na telefonu a další banální producentské starosti.

Tu přesvědčit Bruce Willise, že pro nový film by si opravdu měl oholit příšerný plnovous, tu uklidnit hysterického režiséra a donutit ho přestříhat ten strašlivý závěr filmu, v němž stříká krev z umírajícího Seana Penna a jeho věrného psa.

Režisér Barry Levinson proslul mimo jiné politickou satirou Vrtěti  psem, taktéž s Robertem De Nirem. I snímek Co se vlastně stalo je podobně tragikomický a zároveň sžíravě hořký pohled do zákulisí největšího filmového byznysu světa.

Robert de Niro je ve Varech. Každý ho chce mít na fotce!
Robert de Niro je ve Varech. Každý ho chce mít na fotce! | Foto: Ondřej Besperát

Zároveň je to přesný portrét workoholika, který je své práci schopen obětovat vše. Jeho posedlost prací hraničí se šílenstvím - to, co vzniklo z lásky k filmu, se postupně přetavilo k nenávist ke všemu a všem (včetně onoho filmu).

Robert De Niro, jenž má sám krom hereckých i režijní a producentské zkušenosti, tu velmi přesně ztvárnil muže věčně pokoušeného, doufajícího i prohrávajícího - se šéfkou studia Lou, režisérem Jeremym i sám se sebou.

Občas je film až příliš zahlcen dialogy a sklouzává k pouhé konverzačce, humor ho ale zpravidla zachrání. Stejně jako zábavná camea Bruce Willise hájícího bitkou svou plnovousovou „uměleckou integritu" či Seana Penna jako sebestředného hereckého hejska.

Cestu na večeři zablokovali Robertu de Nirovi zástupy podpisu-chtivých fanoušků.
Cestu na večeři zablokovali Robertu de Nirovi zástupy podpisu-chtivých fanoušků. | Foto: Ondřej Besperát

Film si odbyl světovou premiéru na festivalu v Sundance a zakončoval symbolicky festival v Cannes, na kterém děj filmu vrcholí. Karlovy Vary se tím ocitly v opravdu dobré společnosti.

De Niro během pátečního slavnostního zahájení převzal z rukou Jiřího Bartošky také cenu za celoživotní dílo, hostem festivalu je i během víkendu, kdy bude hlavní hvězdou ostře sledované sobotní tiskové konference.

Převzetí ceny kvitoval česko-anglickým proslovem čteným z kartiček, v němž vzpomenul i české tvůrce - svého "starého přítele" Ivana Passera či režiséry Věru Chytilovou a Jiřího Menzela. Obecenstvo ho odměnilo potleskem vestoje.

Slavnostní zahájení moderované tradičně Markem Ebenem se letos neslo v duchu poetiky filmů vyrobených "na koleně". Před zraky přeplněného velkého sálu hotelu Thermal se na jevišti odehrávalo dokonale sehrané představení bratří Cabanů, které bylo online přenášené na plátno. Míhali se v něm lidé, ruští mafiáni, autíčka, panenky Barbie i rychlí kameramani, výsledný dojem trochu kazila jen přehnaná délka a občasná zmatenost děje.

V sále to vše krom Roberta De Nira sledovala i řada dalších hostů - od českých politiků zastoupených Mirkem Topolánkem či Přemyslem Sobotkou přes hojné davy zástupců sponzorů až po české herce Bolka Polívku, Zuzanu Stivínovou či Miroslava Donutila.

V sále zasedli i režisér Arturo Ripstein či herec Armin Mueller-Stahl, který o víkendu ve Varech uvede výstavu svých obrazů.

 

Právě se děje

Další zprávy