Lukáš Přibyl: Mluvil jsem se všemi, kteří přežili

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 7. 2008 11:30
Zapomenuté transporty potřetí míří do kin
Zapomenuté transporty
Zapomenuté transporty | Foto: 2media

Praha - V hlavním programu karlovarského festivalu se představí mimo soutěž třetí díl z cyklu Zapomenuté transporty.

Ojedinělý čtyřdílný projekt Lukáše Přibyla vypráví o málo známé kapitole druhé světové války - o východoevropských koncentračních táborech v Lotyšsku, Estonsku, Bělorusku či východním Polsku, v nichž umírali i čeští Židé.

Přibylovy filmy mají zatím opačnou cestu než větší část dokumentů. Jsou zatím k vidění v kinech, není paradoxně jisté, zda je zhlédnou i televizní diváci.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Transporty do Běloruska: Do kin míří další transport ze země prosycené krví
Transporty do Lotyšska: V roce 1944 přece už židovské děti nebyly, zní ve filmu

"Je to projekt, po kterém by Česká televize měla prahnout, ale nabízejí nám směšné ceny v řádu několika desetitisíců korun. Celý cyklus přitom stál patnáct milionů," řekl už dříve Aktuálně producent Ondřej Trojan. Podle režisér Přibyla už ale projevily přeběžný zájem zahraniční stanice.

Foto: Aktuálně.cz

Estonsko je třetím dílem cyklu Zapomenuté transporty - o čem vypráví?
Unikátní je samotným příběhem a způsobem, jakým skupina žen přežila holokaust, jakým způsobem se vyrovnávala se všemi překážkami, jak se snažila nevidět všecko, co se odehrávalo kolem nich. Unikátní je - stejně jako ostatní díly - také v tom, že v něm nejsou použity žádné současné záběry, pouze autentické záběry a fotografie z místa a doby. Ty ženy, o kterých film vypráví, nebo lépe řečeno díky nimž je film vyprávěn, jsou poznat na fotografiích z nucených prací a tak dál. Unikátní je určitě i způsob, jakým jsem ty fotografie a dokumenty sháněl. Kvůli fotce Inge jsem kontaktoval několik set lidí, a pak jsem její fotku nakonec našel u její poválečné poloviční sestry, která o existenci Inge neměla ani tušení.

Už některý z filmů viděl někdo z jeho aktérů a jaké byly jejich reakce?
Strašně mě mrzí, že ty filmy už spousta lidí, kteří v nich mluví, neuvidí, protože čas si prostě vybírá svou daň a mezitím zemřeli. Těm, co tu jsou, je už hodně přes osmdesát, jsou to ročníky kolem data 1920. Většina z nich také žije v zahraničí, takže se jim filmy snažím postupně promítnout osobně, protože s převážnou většinou jsem stále ve styku. Jejich reakce jsou pozitivní, čemuž jsem opravdu rád, protože ti lidé jsou tam zobrazeni tak, jak se skutečně v těch šílených situacích zachovávali, což se někdy může zdát i jako nelichotivé - ale když mi říkají, že takhle to skutečně bylo, je to pro mě nejvyšší vyznamenání.

Zapomenuté transporty
Zapomenuté transporty | Foto: Falcon

Co je pro vás jako autora nejvíc fascinující?
Fascinující je, že v těch filmech, na fotografiích a záběrech poznávají lidi a místa, které skoro sedmdesát let neviděli - teď si říkám, jak je mi vlastně líto, že jsem je při tom dívání samém nenatáčel. Na premiéře Běloruska byl jeden ze tří hlavních vypravěčů a jeho reakce hned poté mě opravdu dojala, i jeho dopis, který nám potom poslal - takže ano, reakce jsou velmi pozitivní. Zvlášť, že jde skoro ve všech případech o lidi, kteří o těchto věcech, předtím než jsem je natočil, úplně odmítali s kýmkoli mluvit. 

Jak se v kinech daří prvním dvěma snímkům? Děláte třeba pro školy?
Daří se jim dobře, obíhají republiku, školy na ně také chodí, dokonce ke mně dorazily i nějaké práce, které děti po shlédnutí filmů sepsaly a sám jsem byl překvapený, kolik si z nich vzhledem k jejich věku dokázaly vzít a jak se vžily do osudů vypravěčů - možná právě proto, že nevnímaly filmy jako lekci historie, ale prostě jako dobrodružný, i když smutný příběh s jednotlivými hrdiny, kteří bojovali o život. A tím se myslím naučily víc, než kdybychom jim dlouze vysvětlovali, kde to Lotyšsko nebo Bělorusko vlastně leží a která bitva druhé světové války se odehrála kdy. Byl jsem teď prakticky pořád v zahraničí, ale až budou všechny čtyři filmy hotové, určitě chceme pořádat i čistě školní představení.

Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Chystáte se s filmy na další festivaly a do televizního vysílání?
Určitě. Teď, když budou všechny čtyři filmy volného cyklu hotové, chceme s nimi vyrazit na festivaly v zahraničí a samozřejmě i doma. O cyklus dokumentů zatím kromě festivalů předběžně projevily zájem zahraniční televize.

Chystáte ještě pokračování Zapomenutých transportů?
Ne. Doufám, že jsem těmi filmy dokázal rozkrýt ty zapomenutější a zcela zapomenuté části historie deportací Židů z Čech a osudy deportovaných. Jak jsem už řekl, bohužel už taky nemá skoro kdo vyprávět, takže to vlastně ani není možné. Z těch lidí, kteří přežili a dosud žili, když jsem s filmy začínal, jsem mluvil prakticky se všemi; proto se taky natočilo tolik hodin hrubého materiálu v tolika zemích světa. Když bude další dokument, tak určitě o něčem jiném a dělaný jiným způsobem.

 

Právě se děje

Další zprávy