SPECIÁL: Občan Havel s prezidentskou volbou v zádech

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 1. 2008 22:55
Do kin jde dokument ze zákulisí české politiky
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do kin zamířil Občan Havel, pozoruhodný dokument Míry Janka a Pavla Kouteckého, který přes deset let mapoval život bývalého českého prezidenta.

Po sobotní předpremiéře v pražském kině Lucerna vstoupil Občan Havel do distribuce slavnostní premiérou ve Slovanském domě. "Premiéra byla v deseti sálech, hostů určitě víc než tisíc," řekla tisková mluvčí filmu Renata Elhenická.

Účast potvrdila řada osobností českého politického a společenského života, mimo jiné i prezidentský kandidát Jan Švejnar.

Premiéry se zúčastnili i bratři Formani, Saša Gedeon, Věra Chytilová, Táňa Vilhelmová či Pavel Liška. Sám Havel se ale ve Slovanském domě neobjevil kvůli hospitalizaci.

Týden před další prezidentskou volbou připomíná film roky, v nichž se konstituovaly Česká republika i český prezidentský úřad.

Časosoběrný projekt nemá obdoby nejen v kontextu české kinematografie, ale ani ve světě. To je fakt, který nemohou pominout ani odpůrci bývalého prezidenta.  Jinak se dá ale předpokládat, že film znovu oživí dávné spory o Havla.

"To, co jsem viděl, je naprosto autentická výpověď o Václavu Havlovi," zhodnotil dokument na tiskovce bývalý prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. "Pro diváka bude asi silným zážitkem poznat Havla jako charismatického člověka, který srší humorem, je velmi otevřený a stejně jako v divadle si veškerá svá vystoupení detailně nazkouší."

Jaký je film Občan Havel; co o něm říkají jeho tvůrci, Havlovi spolupracovníci i sám dramatik? To vše v tomto Speciálu.

Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz
RECENZE: Občan Havel je politickou komedií roku 
Lidé, kteří se velkou měrou podíleli na vzniku dokumentu - zleva: Vladimír Hanzel, Anna Freimanová (bývalí tajemníci prezidenta Havla), Ivo Mathé (bývalý kancléř) a Ladislav Špaček (bývalý tiskový mluvčí prezidenta).
Lidé, kteří se velkou měrou podíleli na vzniku dokumentu - zleva: Vladimír Hanzel, Anna Freimanová (bývalí tajemníci prezidenta Havla), Ivo Mathé (bývalý kancléř) a Ladislav Špaček (bývalý tiskový mluvčí prezidenta). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
TISKOVKA: Co prozradili Havlovi spolupracovníci?
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz
ROZHOVOR: Havel: Na kameru jsem často zapomínal
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz
O FILMU: Václav Havel odhaluje soukromí i silná slova
GENEZE PROJEKTU
Dokument o Havlovi chce Nova, ČT nedala peníze
Smrt filmaře: Dokument o Havlovi dokončí kolega
Havel se rozloučil s Pavlem Kouteckým
Filmař Pavel Koutecký tragicky zahynul

 

 

Právě se děje

Další zprávy