Šest Dylanů s Blanchettovou do českých kin nedorazí

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 3. 2008 9:00
Dočkají se čeští diváci jednoho z filmů roku 2007?

Praha - Zatím marně čekají čeští diváci na premiéru životopisného snímku o Bobu Dylanovi. Film I´m Not There, který  má Zlatý glóbus i oscarovou nominaci, se v českých distribučních plánech neobjevuje. A zřejmě ani neobjeví.

Domácí diváci si ho budou podle všeho moci poprvé vychutnat až na karlovarském festivalu. Zatím mají k dispozici stejně ceněný dvojalbový soundtrack.

Heath Ledger ve filmu I´m not There
Heath Ledger ve filmu I´m not There | Foto: Aktuálně.cz

Celkem šest protagonistů v netypickém životopisu ztvárnilo různá období zpěvákova života. Je mezi nimi Cate Blanchettová, Ben Whislaw, Christian Bale, Richard Gere, Marcus Carl Franklin a také Heath Ledger, pro něhož to byla poslední role jeho tragicky ukončené kariéry - nepočítáme-li posmrtné premiéry Temného rytíře a nového filmu Terryho Gilliama.

Další slavní herci se objeví ve vedlejších rolích - ať je to Ledgerova někdejší partnerka Michelle Williamsová nebo Julianne Mooreová - komentář k filmu namluvil Kris Kristofferson.

Foto: SONY BMG
Čtěte více:
VÍCE O FILMU: Bob Dylan byla i žena, poslouchejte
DYLAN IS BACK:
Bob Dylan je po 30 letech na vrcholu
RECENZE CD: Nový Dylan se vyhřívá v posledním slunci

Film natočil Todd Haynes, autor snímků Daleko do nebe či Sametová extáze. Už od světové premiéry provázejí snímek pochvalné až nadšené recenze. Na serveru Metacritic shromažďujícím převážně anglosaské kritiky patří I´m Not There 73 procent.

Ze Zlatých glóbů si odnesla cenu Cate Blanchettová, která byla za roli nominována i na ceny Herecké asociace a na Oscary. Oceněna byla i loni v Benátkách, odkud si snímek odvezl Velkou cenu poroty. Film nechybí na mnoha seznamech nejlepších snímků loňského roku.

Světovou premiéru si odbyl loni na podzim, česká byla původně stanovena na duben. Pak ale netradiční životopisný snímek z plánu premiér zmizel.

"Do kin s ním nakonec nepůjdeme, protože jsou velmi drahé kopie a divácká návštěvnost by nám tu investici bohužel nevrátila," říká Andrea Machalíková z distribuční společnosti Palace Pictures.

"Je to krásný film, ale chodí se na něj hrozně málo, je to spíš artovější titul," tvrdí - čímž míní hlavně jeho experimentální formu blízkou poetickému vypravěčství Boba Dylana.

Čeští diváci film poprvé uvidí až na karlovarském festivalu. "Dali jsme Varům svolení, aby ho promítali," potvrzuje Machalíková s tím, že brzy po přehlídce film vydají na DVD.

"Film plánujeme vydat v létě, návazně po festivalu, aby si ho mohli pořídit fanoušci, kteří ho třeba ve Varech nestihnou," říká zástupkyně distributora.

 

Právě se děje

Další zprávy