František je děvkař s očima baseta

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 6. 2008 14:00
Od domácího žvýkání k melancholickému děvkaření
František je děvkař
František je děvkař | Foto: 4press

Recenze - Tváří v tvář současným slabým výsledkům návštěvnosti českých kin se divák nutně musí ptát: Je problémem příliš hezké počasí, příliš drahé lístky do multikin, přemíra českých novinek nebo jen (ne)kvalita současné české produkce?

Sestava více či méně bujarých komedií, pár slibných či méně slibných debutů a alespoň jedna - letos dokonce dvě - novinka Jana Hřebejka k tomu; to je tradiční nabídka českých kin. Řada lidí pragmaticky dává přednost spíš televizím, které donekonečna reprízují klasické svěrákovsko-smoljakovské komedie. Může dnes těmto komediím vyrůst adekvátní konkurence, která vytáhne diváky z gauče?

Od debutantů se aspoň v českém kontextu očekává, že se ve svých prvních filmech vyjádří k aktuálním problémům, předvedou nutnou dávku niternosti a neobratně pohovoří o pocitech nastupující generace.

Čím dál víc je ale těch, kteří z nutnosti či osobního přesvědčení debutují „jen" komedií - v poslední době mimo jiné Bobule či Taková normální rodinka. Teď k nim přibyl i Jan Prušinovský s filmem František je děvkař - po podobně vydařeném prvním filmu Chyťte doktora je to další snímek s nenapravitelným svůdníkem v hlavní roli.

František je děvkař, o tom není pochyb. Je to ale děvkař spíše mimochodem, vlastně to není žádný charismatický frajer, ale truhlíkovitý ňouma s embéčkem a posmutnělým basetím pohledem, který si nemůže pomoct.

Jeho děvkařství ho přesto dostihne - přeteče manželčin pohár trpělivosti i pohár trpělivosti jeho zaměstnavatelů a František se ocitá na dlažbě, resp. na dlažbě předsíně své poněkud příliš ochranitelské matinky. Podaří se mu znovu uchopit zvrtaný život do svých rukou?

František je děvkař
František je děvkař | Foto: 4press

Prušinovský osvědčuje smysl pro nahořklý tón, sympaticky uvěřitelné hrdiny i účinnou směs humoru s melancholií. Právě posmutnělost asi překvapí všechny, kdo na tenhle film půjdou jako na komedii - ale právě ta Františka odlišuje po nedávných komediálních řachandách.

Občas má jeho film problémy s poněkud vleklým tempem, snad ze scenáristické nezkušenosti, snad i z toho, že někdy je té melancholie příliš. Film neodsýpá, ale spíš plyne jakoby samospádem, bez výraznějších vzruchů.

Na druhou stranu to znamená, že nespoléhá jen na laciné gagy, provařené tváře a pokleslý humor, ale na dobré dialogy a svěží herce.

Josef Polášek hraje sympaticky civilně a objevuje se v poloze opačné, než je ta z reklam na „domácí žvýkání" či z buranských Posledních plavek.

František je děvkař
František je děvkař | Foto: 4press

Nutno zmínit i Elu Lehotskou v roli jeho manželky, Martina Pechláta jako jejího nového, poněkud slizkého přítele, Petru Nesvačilovou coby žačku autoškoly a opět skvělou Mariku Procházkovou jako manželku Františkova bratra (výborný Leoš Noha).

Sestava herců šlape jako hodinky a jako třešnička na dortu na to vše dohlíží Zdena Hadrbolcová v roli Františkovy matky, vždy připravená za dveřmi s nastraženým uchem či hrnkem kakaa.

Krom ní je tu ještě jedna dohlížitelka - Hana Hegerová, jejíž písně spolu s hudbou Petra Hapky posilují hořkosladkou atmosféru filmu.

Výsledek dává vzpomenout na dávné české komedie. Jestli to bude stačit na návrat diváků, ale jisté není.

František je děvkař, ČR 2008. Scénář a režie Jan Prušinovský, hrají Josef Polášek, Ela Lehotská, Martin Pechlát, Zdena Hadrbolcová, Petra Nesvačilová, Leoš Noha, Marika Procházková a další. 81 minut, distribuce Bioscop. Premiéra 5. června 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy