Přehled: Ceny ministerstva kultury dostali Svěrák, Burešová nebo Morávková

Kultura Kultura
24. 10. 2021 22:52
Ve znamení prvorepublikového sdružení Devětsil se neslo nedělní udílení cen ministerstva kultury na Nové scéně Národního divadla v Praze. Doprovodila ho swingová kapela Swing Session včetně stepování a tance, za zády hudebníků byly promítány kresby Adolfa Hoffmeistera.
Lubomír Zaorálek a Adéla Matasová.
Lubomír Zaorálek a Adéla Matasová. | Foto: ČTK

Výtvarné umění: Adéla Matasová

Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění získala jedenaosmdesátiletá umělkyně a pedagožka Adéla Matasová. Patří mezi nejvýznamnější žijící představitele poválečného českého umění.

"Její pedagogický přístup je příkladem proměny vztahu učitele a studenta, kdy konzervativní pojetí výuky nahrazuje osobním dialogem," konstatovala porota o Matasové, která se po roce 1989 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze stala jednou z prvních profesorek zdejších uměleckých univerzit. Tak založila jeden z prvních ateliérů volné tvorby. Školu přesměrovala z tradičních textilních disciplín do oblasti volného umění.

Tvorba Matasové vyniká monumentalitou a mezioborovými přesahy. Pracuje s prostorem, pohybem a zvukem. Vystavuje se svými studenty, samostatné přehlídky měla v pražské Národní galerii, Špálově galerii, Museu Kampa nebo v americkém Denveru.

"Ráda bych poděkovala všem, kteří mě na tuto cenu navrhli," řekla v neděli Matasová. "Chtěla bych také poděkovat všem školám, kde jsem působila, protože to bylo asi dvacet let. Byla to Akademie výtvarných umění, kde jsem vystudovala a zároveň tam tak trochu ještě působím, pak Vysoká škola uměleckoprůmyslová, kde jsem zažila 90. léta toho nejkrásnějšího života, jaký mi mohla připravit, a pak samozřejmě Fakulty umění a designu v Plzni a Ústí nad Labem," vyjmenovala.

 

Právě se děje

Další zprávy