Přehled: Ceny ministerstva kultury dostali Svěrák, Burešová nebo Morávková

Kultura Kultura
24. 10. 2021 22:52
Ve znamení prvorepublikového sdružení Devětsil se neslo nedělní udílení cen ministerstva kultury na Nové scéně Národního divadla v Praze. Doprovodila ho swingová kapela Swing Session včetně stepování a tance, za zády hudebníků byly promítány kresby Adolfa Hoffmeistera.
Benjamin Fragner.
Benjamin Fragner. | Foto: ČTK

Architektura: Benjamin Fragner

Cenu za přínos v oblasti architektury obdržel šestasedmdesátiletý historik architektury a urbanismu Benjamin Fragner, považovaný za průkopníka v oblasti péče o industriální architekturu. Roku 1986 založil Sekci ochrany průmyslového dědictví při Národním technickém muzeu v Praze.

Ve druhé polovině 80. let inicioval a kurátoroval výstavy Urbanita 86, 88 a 90, které studentům, architektům a výtvarníkům umožňovaly svobodně předkládat návrhy proměn veřejného městského prostoru. Roku 2002 založil Výzkumné centrum průmyslového dědictví při pražské Fakultě architektury ČVUT, které mapuje zaniklé i existující industriální stavby.

"Pochopitelně si nesmírně cením ocenění a děkuji za to, ale upřímně řečeno to chápu možná víc jako podporu určité tendence dívat se na architekturu šířeji než pouze z obvyklého úhlu," řekl Fragner. "To byl i důvod, proč jsem se začal věnovat průmyslovému dědictví. Nezajímalo mě jako památky, ale jako kulturní fenomén, se kterým si nevíme rady, který má mnohem širší souvislosti nejen architektonické, a přesto je tím zásadním pro naše další uvažování pro prostředí, v němž se nacházíme," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy