Přehled: Ceny ministerstva kultury dostali Svěrák, Burešová nebo Morávková

Kultura Kultura
24. 10. 2021 22:52
Ve znamení prvorepublikového sdružení Devětsil se neslo nedělní udílení cen ministerstva kultury na Nové scéně Národního divadla v Praze. Doprovodila ho swingová kapela Swing Session včetně stepování a tance, za zády hudebníků byly promítány kresby Adolfa Hoffmeistera.
Ester Krumbachová na snímku z roku 1990.
Ester Krumbachová na snímku z roku 1990. | Foto: ČTK

Kinematografie a audiovize: Ester Krumbachová

Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize in memoriam obdržela režisérka, scenáristka, scénografka a kostýmní návrhářka Ester Krumbachová. V 60. letech minulého století spolupracovala s významnými režiséry nové vlny Věrou Chytilovou, Jaromilem Jirešem či Karlem Kachyňou.

"Byla to múza, jakási šedá eminence filmů ze šedesátých let," řekl o ní další její klíčový spolupracovník, režisér Jan Němec, s nímž jako výtvarnice pracovala na filmu Démanty noci. Společně napsali scénář k O slavnosti a hostech a spolupracovali na Mučednících lásky. "Byla talentovaná, psala, tvořila kostýmy a návrhy, ovlivnila nejen mě, ale i Věru Chytilovou. Otakar Vávra a Karel Kachyňa natočili své nejlepší filmy ve spolupráci s ní. Pozitivně ovlivnila český film," dodal Němec.

Krumbachová zemřela roku 1996. Její tvorbu za necelý měsíc, 23. listopadu, připomene výstava v Domě umění města Brna. Zároveň bude zpřístupněn on-line archiv s digitalizovanou pozůstalostí Krumbachové.

 

Právě se děje

Další zprávy