Přehled: Ceny ministerstva kultury dostali Svěrák, Burešová nebo Morávková

Kultura Kultura
24. 10. 2021 22:52
Ve znamení prvorepublikového sdružení Devětsil se neslo nedělní udílení cen ministerstva kultury na Nové scéně Národního divadla v Praze. Doprovodila ho swingová kapela Swing Session včetně stepování a tance, za zády hudebníků byly promítány kresby Adolfa Hoffmeistera.
Lubomír Zaorálek a Čestmír Huňát.
Lubomír Zaorálek a Čestmír Huňát. | Foto: ČTK

Hudba: Čestmír Huňát

Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby získal jedenasedmdesátiletý Čestmír Huňát za organizátor­skou a osvětovou činnost, kterou přispěl k rozvoji nekomerční hudby. Věnoval se jí už za minulého režimu, a to navzdory perzekuci. Komunisté jej roku 1986 s dalšími členy tehdejší Jazzové sekce zatkli a odsoudili v inscenovaném procesu, jejž vedl prokurátor Josef Monsport.

Poslední desítky let je Huňát znám jako zakladatel sdružení Unijazz, které pořádá festivaly Alternativa nebo Boskovice a vydává kulturní časopis UNI. "Beru to jako uznání práce stovek, dnes už možná tisíců lidí, kteří prošli sdružením pro podporu kulturních aktivit Unijazz," řekl na Nové scéně Národního divadla.

"Za to bych chtěl poděkovat jednak těm, kteří mě na cenu navrhli, jednak komisi, která mě vybrala. A měl bych přání do budoucna pro Unijazz, aby se mu dařilo alespoň tak, jak se mu dařilo v uplynulých více než 30 letech," uvedl a připomněl, že Unijazz nedávno po 24 letech příšel o svou čítárnu v pražské Jindřišské ulici. "Příští rok už snad budeme na Žižkově," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy