Přehled: Ceny ministerstva kultury dostali Svěrák, Burešová nebo Morávková

Kultura Kultura
24. 10. 2021 22:52
Ve znamení prvorepublikového sdružení Devětsil se neslo nedělní udílení cen ministerstva kultury na Nové scéně Národního divadla v Praze. Doprovodila ho swingová kapela Swing Session včetně stepování a tance, za zády hudebníků byly promítány kresby Adolfa Hoffmeistera.
Zdeněk Svěrák.
Zdeněk Svěrák. | Foto: ČTK

Kinematografie a audiovize: Zdeněk Svěrák

V závěru večera byla na Nové scéně Národního divadla udělena ještě jedna cena za přínos v oblasti kinematografie a audiovize. Získal ji spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák, který nedávno oslavil 85. narozeniny. V předtočeném medailonku ho režisér Viktor Polesný zařadil mezi velké osobnosti československého humoru od Jana Wericha přes Jiřího Suchého a Milana Lasicu.

"Víte, jak dlouho se známe? 67 let. Oba to víme, když jeden zapomene číslo, ten druhý mu ho okamžitě připomene. My spolu studovali, divadlo hrajeme pětapadesátý rok. Ručím za to hlavní: že je to dobrý člověk," pravil o něm jeho přítel a cimrmanolog Miloň Čepelka. "Všichni vědí, jak má široký záběr. Píše, hraje, stará se o společnost, a když jsme spolu třeba někdy nesouhlasili, tak to nezabránilo našemu přátelství. A to je to nejhlavnější: mít se rádi přes všechno," dodal Čepelka.

Svěrák v děkovné řeči zmínil, že když vyplňuje dotazníky, do kolonky "povolání" píše scenárista. "Uvědomuji si, že do české kinematografie přináším pouze slova. Podívanou z toho udělají jiní," řekl a zmínil režiséry Oldřicha Lipského, Jiřího Menzela či svého syna Jana. Děkoval také kameramanům či střihačům.

"Kdyby žil Ladislav Smoljak, o tyhle mikrofony bychom se podělili. Jestli jsme my dva přinesli do českého filmu něco, čím bychom ho obohatili, tak to bylo naše pojetí humoru. Nikdy jsme nebrali humor jen jako veselost, ale jako názor na život, dokonce bych řekl světonázor. Dávno před námi to hezky vyjádřil Vladislav Vančura, když řekl, že humor není smáti se, ale lépe věděti," prohlásil Svěrák a následně zažertoval, že jeho filmy jsou samý dialog. "Je to vada, je to nešvar, ale má to i pozitivum: mám zjištěno, že naše filmy milují slepci," rozesmál publikum.

Moderátorka Světlana Witowská pak připomněla, jak Svěrák v říjnu 1989 předvídal pád komunismu. Proto se ho zeptala, co se podle něj stane za další měsíc. "Nejen za měsíc, ale i dál vidím. Myslím, že bude hezky, ale draho," uklonil se Zdeněk Svěrák.

 

Právě se děje

Další zprávy