40 nejočekávanějších filmů roku 2024: Gladiátor 2, nový Pán prstenů či druhý Joker

Kultura Kultura
Aktualizováno 6. 1. 2024 18:12
Po roce poznamenaném stávkou scenáristů i herců vsadí Hollywood na jistotu. Nejen server Variety.com v těchto dnech zveřejnil seznam nejočekávanějších filmů roku 2024. Do kin přijdou pokračování sci-fi Duna, historického Gladiátora či komiksového Jokera, další příběhy ze světa Pána prstenů, Vetřelce a Šíleného Maxe nebo v případě českých biografů novinky režisérů Jiřího Mádla a Ivana Zachariáše.
Adam Sandler jako Jakub v Kosmonautovi z Čech.
Adam Sandler jako Jakub v Kosmonautovi z Čech. | Foto: Netflix

Kosmonaut z Čech

Režie: Johan Renck, premiéra na Netflixu 1. března

Debutový román českého spisovatele žijícího v USA Jaroslava Kalfaře zfilmovala videotéka Netflix v hlavních rolích s hollywoodskými hvězdami Adamem Sandlerem a Carey Mulligan. Film nazvaný Kosmonaut z Čech vypráví o astronautovi Jakubovi Procházkovi, který se vydává poznat záhadný vesmírný předmět a tak trochu i sebe sama. To vše v režii Johana Rencka, autora všech pěti epizod úspěšné minisérie Černobyl od HBO.

Pražský rodák Kalfař, který od patnácti žije v USA, svou prózu vydal nejprve anglicky pod názvem Spaceman of Bohemia. Rychle se dočkala recenzí v denících jako New York Times nebo Wall Street Journal, což u české literatury není běžné. Teprve poté, roku 2017, se objevila v českém překladu Veroniky Volhejnové.

"Román se velice dobře čte, pokud čtenáři nevadí, že vše je servírováno obezřetně, aby se i línější mysl nepřehltila," napsal v Hospodářských novinách kritik Petr A. Bílek, který próze vyčetl jistou strojovost a vykalkulovanost.

Naposledy vydal Kalfař dystopickou knihu Stručná historie věčného života. V ní nešetří Spojené státy a varuje před krajní pravicí i nadnárodními korporacemi. "Dnešní realita je tak šílená, že ji žádný autor nepřekoná," řekl v rozhovoru.

 

Právě se děje

Další zprávy