Co znamená Woodstock. Před 52 lety začal festival tří dnů míru, lásky a bahna

Josef Vlček Josef Vlček
Aktualizováno 8. 8. 2021 14:28
Do dějin vstoupil hudební festival Woodstock, který na východním pobřeží USA začal před 52 lety. Nastartoval éru obřích rockových koncertů pro desítky tisíc diváků a v některých ohledech změnil pravidla hudebního průmyslu.

Organizátoři nebyli připraveni, že dorazí 400 tisíc lidí. Kvůli dešti se pastviny proměnily v bláto. 100 metrů od pódia nebylo nic slyšet. A kvůli zablokované dopravě jen nepatrná část posluchačů zažila závěrečné, nejlepší vystoupení kytaristy Jimiho Hendrixe. Pořadatelé byli ve ztrátě, čelili 80 žalobám. S úklidem se nikdo nenamáhal, buldozéry nahrnuly odpadky do jámy, kde je pak dělníci zapálili.

Skladba Wooden Ships, jak ji na Woodstocku hráli Crosby, Stills, Nash & Young. | Video: Columbia Records

Dobrý marketingový prostředek

Festival ve Woodstocku se stal pojmem a většina zpěváků a kapel, které zde účinkovaly, ze své účasti profitovala. Díky festivalu a zvláště pak filmu se proslavila skupina Carlose Santany - jejich koncert začal rytmickým skandováním zmoklého publika No Rain, ke kterému se efektně připojila Santanova rytmická sekce.

Stejnou popularitu získala sanfranciská folkově psychedelická kapela Country Joe & The Fish svým songem I-Feel-Like-I'm-Fixin'-to-Die Rag, z něhož se stala jedna z nejoblíbenějších protestních písní proti válce ve Vietnamu.

Nejvíce však ze svého vystoupení na festivalu profitovala právě vzniklá čtveřice Crosby, Stills, Nash and Young. Ve filmu i na deskách byl jejich zdařilému koncertu věnován značný prostor (aby ne, album Woodstock vydala stejná firma jako jejich řadové desky). Stali se symbolem Woodstocku a všeho pozitivního, co bylo s legendou spojováno.

Lze říci, že Woodstock byl nejúspěšnější až po festivalu: přesně podle pravidla, že slávu události nejvíc šíří ti, kteří na ní nebyli. Legendu posílil film, z trojalba se stal takový bestseller, že vydavatel o rok později připravil další přebytky jako dvojalbum Woodstock II. Ještě letos se na trhu objevil třicetiosmideskový soubor Woodstock: Back To The Garden, který na ploše 36 hodin zaznamenává všech 432 skladeb, jež na festivalu zazněly.

 

Právě se děje

Další zprávy