Co znamená Woodstock. Před 52 lety začal festival tří dnů míru, lásky a bahna

Josef Vlček Josef Vlček
Aktualizováno 8. 8. 2021 14:28
Do dějin vstoupil hudební festival Woodstock, který na východním pobřeží USA začal před 52 lety. Nastartoval éru obřích rockových koncertů pro desítky tisíc diváků a v některých ohledech změnil pravidla hudebního průmyslu.

Organizátoři nebyli připraveni, že dorazí 400 tisíc lidí. Kvůli dešti se pastviny proměnily v bláto. 100 metrů od pódia nebylo nic slyšet. A kvůli zablokované dopravě jen nepatrná část posluchačů zažila závěrečné, nejlepší vystoupení kytaristy Jimiho Hendrixe. Pořadatelé byli ve ztrátě, čelili 80 žalobám. S úklidem se nikdo nenamáhal, buldozéry nahrnuly odpadky do jámy, kde je pak dělníci zapálili.

Protože zvuková technika se zdaleka nevyvinula tak daleko, jak je dnes, 100 metrů od pódia na Woodstocku nebylo nic slyšet.
Protože zvuková technika se zdaleka nevyvinula tak daleko, jak je dnes, 100 metrů od pódia na Woodstocku nebylo nic slyšet. | Foto: Reuters

Posledním tónem nekončíme

Pořadatelé Woodstocku naplno pracují ještě dlouho po skončení festivalu. V první chvíli hlásí ztrátu 1,3 milionu dolarů. A pak přijde další rána: obrovský dav vyprodukoval obrovské množství odpadu. Se sbíráním se nikdo nenamáhal, buldozéry vše nahrnuly do obrovské jámy a dělníci pak odpadky zapálili. Cena za úklid? Tehdy 100 tisíc dolarů, což je dnes zhruba desetinásobek.

Následovalo přes 80 žalob od místních farmářů, kteří se festivalem cítili poškozeni. A potom účet za účtem. Do plusu se pořadatelé dostali až po filmu a vydání obou desek - práva k nim naštěstí zahladila všechny ztráty. I tak stála akce nejméně třikrát tolik, než předpokládal rozpočet.

Farmář Max Yasgur zemřel v roce 1974 a na pozemku, kde se Woodstock konal, stojí od roku 2006 budova Bethel Woods Center For The Arts, což je luxusnější varianta českých kulturáků spojená s muzeem.

 

Právě se děje

Další zprávy