Co znamená Woodstock. Před 52 lety začal festival tří dnů míru, lásky a bahna

Josef Vlček Josef Vlček
Aktualizováno 8. 8. 2021 14:28
Do dějin vstoupil hudební festival Woodstock, který na východním pobřeží USA začal před 52 lety. Nastartoval éru obřích rockových koncertů pro desítky tisíc diváků a v některých ohledech změnil pravidla hudebního průmyslu.

Organizátoři nebyli připraveni, že dorazí 400 tisíc lidí. Kvůli dešti se pastviny proměnily v bláto. 100 metrů od pódia nebylo nic slyšet. A kvůli zablokované dopravě jen nepatrná část posluchačů zažila závěrečné, nejlepší vystoupení kytaristy Jimiho Hendrixe. Pořadatelé byli ve ztrátě, čelili 80 žalobám. S úklidem se nikdo nenamáhal, buldozéry nahrnuly odpadky do jámy, kde je pak dělníci zapálili.

Festival Woodstock nastartoval éru obřích rockových koncertů a změnil pravidla hudebního průmyslu.
Festival Woodstock nastartoval éru obřích rockových koncertů a změnil pravidla hudebního průmyslu. | Foto: Reuters

Velký festival může být dobrý byznys

Už Woodstock ukázal, že lidé jsou v euforii ochotni utrácet za dobrou hudbu. Pravda, hlavním důvodem této ochoty tehdy byla zásobovací krize. Taco se prodávalo za čtyřnásobek normální ceny, přesto se na něj stálo přes dvě hodiny. Jíst a pít se prostě musí.

Dnes mají pořadatelé tyto záležitosti propracovány do detailu. V prostoru festivalu bývá dostatek licencovaných prodejců, návštěvníci si do areálu nesmějí vzít vlastní pití nebo potraviny a v poslední době se objevilo i několik pokusů o placení prostřednictvím náramkových čipů.

Ochotu utrácet využívají stánky s merchandisingem a v poslední době i nový komerční trik, zálohované vratné kelímky na nápoje. Jsou označeny logem kapely, a tak si je přes vysokou zálohu návštěvníci berou domů jako suvenýr.

Celé to má ekologickou rovinu - plastový pohár s tak vysokou zálohou nikdo nevyhodí, a když si ho nevezme domů, kvůli šesti pětkám ho alespoň vrátí.

 

Právě se děje

Další zprávy