Co znamená Woodstock. Před 52 lety začal festival tří dnů míru, lásky a bahna

Josef Vlček Josef Vlček
Aktualizováno 8. 8. 2021 14:28
Do dějin vstoupil hudební festival Woodstock, který na východním pobřeží USA začal před 52 lety. Nastartoval éru obřích rockových koncertů pro desítky tisíc diváků a v některých ohledech změnil pravidla hudebního průmyslu.

Organizátoři nebyli připraveni, že dorazí 400 tisíc lidí. Kvůli dešti se pastviny proměnily v bláto. 100 metrů od pódia nebylo nic slyšet. A kvůli zablokované dopravě jen nepatrná část posluchačů zažila závěrečné, nejlepší vystoupení kytaristy Jimiho Hendrixe. Pořadatelé byli ve ztrátě, čelili 80 žalobám. S úklidem se nikdo nenamáhal, buldozéry nahrnuly odpadky do jámy, kde je pak dělníci zapálili.

Kytarista Jimi Hendrix slavně uzavřel Woodstock zkreslenou verzí americké hymny. | Video: Columbia Records

Více než jednorázová záležitost

Woodstockskou legendu se pokusily oživit dva festivaly. U příležitosti 25. výročí se 13. a 14. srpna 1994 konal v Saugerties, zhruba 110 km severovýchodně od původního místa, takzvaný Woodstock '94. Prodalo se nějakých 164 tisíc lístků, ale ochrana areálu byla tak slabá, že další desetitisíce lidí snadno pronikly dovnitř. Celková návštěvnost je odhadována na 550 tisíc diváků.

Ze staré woodstockské party se na festivalu objevili Joe Cocker, Carlos Santana, písničkáři John Sebastian a Country Joe McDonald a samozřejmě Crosby, Stills, Nash and Young.

O pět let později došlo na Woodstock '99. Už předchozí festival se dal označit muzikantským termínem "holírna" a také poslední Woodstock ve 20. století dokázal 400 tisíc diváků pořádně "oholit". Tenkrát bylo horko, a tak například o trochu více než půlitrová láhev sodovky stála 4 dolary.

V davu panovala nepříjemná atmosféra. Při vystoupení kapely Limp Bizkit začaly první rvačky a brzy potom začali diváci zapalovat hromady odpadků. Byla hlášena řada pokusů o znásilnění. "Festival míru a lásky" vzal za své už první den. To vše v přímém placeném přenosu na hudební kabelové televizi MTV.

Tím pokusy o nový Woodstock na dlouhou dobu skončily. Až v roce 2019 přišli původní pořadatelé s ideou už čtvrtého festivalu. 19. března oznámili, že akci připravují, konat se měla na automobilovém závodišti Watkins-Glen, rovněž ve státě New York, které už jeden masový festival zažilo. O měsíc později ale odstoupili investoři, a když se nepovedlo dohodnout se s novými, organizátoři vše 31. července odpískali.

Festivalů woodstockských rozměrů v posledních letech ubylo. Když už do něčeho velkého, tak se po všech stránkách vyplatí pořádat akci maximálně pro 150 tisíc diváků. Náklady nad toto množství začnou prudce narůstat, stejně jako nebezpečí nečekaného maléru. Mnohem více se vyplatí velký koncert pod širým nebem jedné kapely a několika předskokanů.

Woodstock se svou atmosférou přátelství a vstřícnosti je dnes už jen kapitolou v dějinách populární hudby 20. století. Časopis Rolling Stone jej v jedné ze svých anket označil za devatenáctou největší událost, která změnila rock.

 

Právě se děje

Další zprávy