Struny podzimu: Přijedou otec minimalismu Riley, producent U2 nebo flamenkový virtuos Tomatito

Kultura Kultura
29. 5. 2018 9:05
Dvaaosmdesátiletý průkopník americké minimal music Terry Riley, zpěvačka Lizz Wrightová, klavírista Michel Camilo s flamenkovou hvězdou Tomatitem nebo Daniel Lanois, producent slavných desek U2 a Boba Dylana, vystoupí na letošních Strunách podzimu. Festival, který začínal na Pražském hradě za éry Václava Havla, letos chystá 11 koncertů a jeden dvojkoncert. Podívejte se, co bude na programu.

Nemanja Radulović

31. října, Betlémská kaple

Třiatřicetiletý srbský houslista Nemanja Radulović roku 2006 na poslední chvíli slavně zaskočil za Maxima Vengerova při provedení Beethovenova houslového koncertu v Paříži. Dnes patří mezi špičkové interprety klasické hudby. "Přestože má blízko k jižanskému temperamentu, v Praze se uvede programem ryze klasickým," avizuje prezident festivalu Marek Vrabec.

Radulović již v 90. letech získal ceny od města Bělehrad a srbského ministerstva školství. Studoval na hudební akademii v Saarbrückenu a pařížské konzervatoři. Natočil například Mendelssohnovy houslové koncerty nebo Beethovenovy sonáty pro housle a klavír. Posledních pět nahrávek vydal na prestižní značce Deutsche Grammophon.

 

Právě se děje

Další zprávy